Lopta koja je promijenila sve

Foto: Pixsell / Igor Kralj 

JEDAN potez u važnoj pobjedi protiv Norveške (32:28) bio je prijeloman za cijeli turnir. Gol Manuela Štrleka iz kontre o kojem su nakon utakmice pričali svi. 

Hrvatska dugo nije mogla prelomiti utakmicu, iako je već na startu razbila najbolji kontraški napad na svijetu. Norvežani su stalno disali za vratom, a Hrvatska ovu utakmicu nije smjela izgubiti.

Za nju se sprema protekle tri godine. Europsko prvenstvo kod kuće ultimativni je cilj, ispadanje bi značilo raspad generacije i postojećeg sistema.

 

Ozljeda Duvnjaka, poraz od Švedske, pražnjenje u Splitu, selidba u hladni i "nemilosrdni" Zagreb, problemi u igri zapravo već od prve utakmice... Pritisak uoči utakmice s Norveškom bio je najveći koji je ova momčad dosad osjetila. Trebalo je zaboraviti sve padove na turniru i pokrpati sve rupe, posebno u glavi. Hrvatska nije imala ni elementarnu sigurnost na golu, postotak vratarskog trojca izgledao je pogubno. Izgledali smo tromo, kreacija Karačića i Cindrića zapinjala je u bloku. 

No u utakmici koja je mogla pokopati cijelu generaciju, ona je odigrala najzrelije dosad i srušila doprvake svijeta. Kočnice su popustile, sve je izašlo vani. Igrači su vrištali na putu do svlačionice, Lino je pukao i obračunavao se s kritičarima, a slično je pred kamerama izveo i Vlado Šola. Ispraznili su iz sebe sve što su mogli. Iako Francuzi tek dolaze, Hrvatska je najgore odradila - ostala je u turniru. 

Zato je cijeli turnir sinoć stao u tu jednu, Štrlekovu loptu. Deset minuta prije kraja, Hrvatska je vodila četiri razlike, ali s dvojicom igrača manje, nakon isključenja Vorija i Stepančića. Štrlek je presjekao loptu, istrčao vrhunsku kontru, riješio utakmicu i preokrenuo turnir za Hrvatsku. Jedan potez pokazao je Hrvatskoj kako treba igrati dalje. 



Vori: Nakon toga smo otpustili sve frustracije 

"Kada je Štrlek ono zabio, mislim da smo otpustili sve frustracije. To je bio ključni moment na turniru, ključna lopta. Sada svi znaju koliko možemo."

Malo toga se može bez golmana. Kada neće nitko, pojavi se Ivan Stevanović koji i dalje živi svoj san u reprezentaciji Hrvatske, gdje je u poznim godinama upao na zamjenu.

Manuel Štrlek, igrač utakmice, sa šest golova i 86 posto realizacije, prepustio je Stiviju svoju nagradu. 

"Osobno, puno mi znači. Otprilike koliko nam je značio ovaj Štrlekov gol. Čudo, to što je napravio je čudo", objasnio je Stevanović.

Pročitajte više