STIPE MIOČIĆ OBRANIO POJAS I UŠAO U POVIJEST Ovo nije uspjelo niti jednom teškašu prije njega

Foto: Getty Images/Guliver Image, Index

STIPE MIOČIĆ postao je najuspješniji prvak u povijesti UFC-ove teške kategorije! Treći put je obranio pojas najjače MMA promocije, što do sada nije ostvario niti jedan teškaš. U pet rundi bio je uvjerljivo bolji od favoriziranog Francisa Ngannoua koji je imao veliku podršku UFC-a i uoči borbe slovio je za favorita.

Miočić je, kao što je i najavljivao, ušao u kavez, odradio posao i izašao kao prvak. Ovo mu je šesta uzastopna pobjeda u UFC-u.

> POGLEDAJTE MIOČIĆEVO SLAVLJE "Ma, ovo ne znači ništa... Postat ću otac!"

> DOMINACIJA Stipe je Ngannoua pogodio 200 puta i uvjerljivo dobio svih pet rundi

> Stipe Miočić odbrusio novinaru: "Želiš li da tebe udari Ngannou? Pogledaj mi oko!"

Najiščekivaniji teškaški meč posljednjih godina donio je obračun boraca koji iza sebe imaju impresivan niz nokauta u prvim rundama. Očekivalo se da će i ovaj put odlučiti jedan pravi udarac, ali Miočić i Ngannou izdržali su svih pet rundi.

Najbrutalnija je bila prva. Ngannou je krenuo high-kickom, Stipe ga je srušio, ali Kamerunac je uspio ustati. Iz klinča je Ngannou uzvratio, Stipe je krenuo u novi pokušaj rušenja, neuspješno. Ngannou ga je napao agresivno, ali Stipe se uspio izmaknuti. Ngannou je promašio i snažni aperkat, Stipe pogodio direkt, ali nije ni poljuljao protivnika. Sve se to odigralo u manje od dvije minute i činilo se da će sve brzo završiti.



"Stipe, Stipe!", zaorilo se dvoranom tri minute do kraja runde. Stipe je pogodio desni direkt, pa još jedan i uspio srušiti Ngannoua. Sjajno ga je kontrolirao, pokušao je giljotinom, ali Ngannou je uspio stati na noge 40 sekundi do kraja runde. Stipe je na samom kraju uspio zadati još par udaraca i odnio prednost.

Ući u drugu rundu rijetkost je za oba borca, a već na otvaranju to se jasno vidjelo na Ngannou. Stipe ga je pustio da se ispuše, a onda preuzeo potpunu kontrolu.

Nakon prve runde ispuhala su se obojica, u drugoj su razmjenjivali low-kickove, Ngannou je promašio kroše, a Stipe krenuo u novo rušenje. Uspio je srušiti Ngannoua, koji se podigao s Miočićem na leđima. Stipe ga je teškom mukom uspio zadržati na koljena i udarati u tijelo sve do kraja runde.

Na početku treće Stipe je opet pritisnuo Ngannoua uz kavez Kamerunac je izgledao iscrpljeno. Postajali su sve pasivniji, Stipe se opustio, a Ngannou ga je iznenadio jakim direktom u glavu. No, Stipe se brzo pribrao, srušio ga, popeo se na njega i nanizao slabe udarce. "Stipe, Stipe", opet viču fanovi. Stipe ga je udara, ali nije mogao završiti. Posljednjih pola minute treće runde udarao ga je i laktovima u parteru, ali sirena ga je prekinula. Ngannou je jedva ustao i otišao u svoj kut.

U četvrtoj je Stipe opet srušio Ngannoua i držao ga više od dvije minute u podređenom položaju. Čvrsto ga je Stipe primio, sudac tražio više aktivnosti i cijelu rundu proveli su proveli u istoj poziciji. Stipe ga je udarao kad god bi ih sudac opomenuo, a Ngannou je blokirao većinu udaraca i nije imao snage za išta više.

Na ulasku u petu rundu već je bilo jasno da će Stipe pobijediti, samo ako u posljednjih pet minuta izbjegne Ngannouove očajničke, ali opasne pokušaje. Kamerunac je nakratko primio Stipu oko vrata, ali nije imao snage i prvak se izvukao, a do kraja meča ponovo je Ngannoua držao pritisnutog uz kavez.

Suci su imali lak zadatak i jednoglasno proglasili Miočića pobjednikom.




TIJEK BORBE

PETA RUNDA

Krenuo je Stipe po pobjedu u posljednjoj rundi, ali nakon dvije minute završio je u rukama Ngannoua koji nije imao snage za giljotinu. Stipe se izvukao. Pasivni su, Kamerunac se jedva kreće. Sudac ih je razdvojio. Bio je blizu Ngannou nakon pokušaja krošea, Stipe uzvraća, ali ne pogađa. Ngannou se približio, krenuo je koljenom, a Stipe ga uhvatio i opet stisnuo uz kavez. KRAJ!

ČETVRTA RUNDA

U četvrtoj je Stipe opet srušio Ngannoua i držao ga više od dvije minute u podređenom položaju. Čvrsto ga je Stipe primio, sudac traži više aktivnosti, Stipe se diže i udara Ngannoua serijom udaraca u lijevu stranu glave.

Cijelu rundu proveli su u toj poziciji, Stipe ga je udarao kad god bi ih sudac opomenuo, a Ngannou je blokirao većinu udaraca i nije imao snage za išta više.

TREĆA RUNDA

Na početku treće Stipe je opet pritisnuo Ngannoua uz kavez Kamerunac izgleda iscrpljeno. Sve su pasivniji, Stipe je opustio, a Ngannou ga je iznenadio jakim direktom u glavu. No, Stipe se vraća, ruši ga, popeo se na njega i nanizao slabe udarce. "Stipe, Stipe", opet viču fanovi.

Stipe ga udara, ali ne može završiti.

Posljednjih pola minute treće runde udarao ga je i laktovima u parteru, ali sirena ga je prekinula. Ngannou je jedva ustao i otišao u svoj kut. I Stipe je iscrpljen, ali još uvijek vodi.

DRUGA RUNDA

Ispuhala su se obojica nakon prve runde. Njihove borbe obično ne traju tako dugo. Razmjenjuju low-kickove, Ngannou je promašio kroše, Stipe je išao u novo rušenje, ali nije uspio i sjajno je izbjegao udarce "Predatora"... Stipe ide u novo rušenje, uspio je! Ngannou se podiže s Miočićem na leđima, prejak je Kamerunac... Stipe ga vraća na koljena i udara koljenom u tijelo. Do kraja runde uspio ga je kontrolirati.

PRVA RUNDA

Ngannou je krenuo high-kickom, Stipe ga je srušio, ali diže se Kamerunac. Iz klinča je Ngannou uzvatio, Stipe ide u novi pokušaj rušenja, Ngannou ga je napao agresivno, ali Stipe se uspio izmaknuti.

Ngannou je promašio aperkat, tek je minuta i pol prošla. Stipe je pogodio direkt, ali nema štete.

"Stipe, Stipe!", zorilo se dvoranom tri minute do kraja runde.


Stipe pogađa desni direkt! Još jedan! I uspio ga je srušiti! Sjajno ga kontrolira, pokušao je giljotinom, ali Ngannou je uspio stati na noge 40 sekundi do kraja runde. Stipe je na samom kraju uspio zadati još par udaraca i vjerojatno odnio prednost.   

6:20 KREĆE BORBA!

U dvorani su i hrvatski navijači.

6:10 Ovo je trenutak kojeg smo čekali, Stipe ulazi u dvoranu!

Prije njega ušao je Francis Ngannou.

6:00 Daniel Cormier ostaje prvak! Dominantno je obranio pojas poluteške kategorije nakon što je prekidom pobijedio Volkana Oezdemira.

5:35 U dvoranu ulaze Daniel Cormier, prvak poluteške kategorije, i izazivač Volkan Oezdemir.

Stipe odrađuje posljednje pripreme prije borbe.

5:30 Calvin Katter je ostvario impresivnu pobjedu protiv Shanea Burgusa. U trećoj rundi sjajno je pogodio Burgusa aperkatom, a onda ga dovršio serijom udaraca za sjajan nokaut i drugu pobjedu u UFC-u.

5:00 Stipe je u kući! Prvak je stigao u dvoranu i zagrijava se za meč kojim može ispisati povijest.

4:40 Počela je druga borba glavnog programa između Francimara Barrosa i Giana Villantea.

4:30 Rob Font pobijedio je Thomasa Almeidu u prvoj borbi glavnog dijela programa. Još tri borbe do nastupa Stipe Miočića

4:00 U uvodnom dijelu programa Abdul Razak Alhassan oduševio je ovim nokautom protiv Sabaha Homasija

A Islam Makhachev nokautirao je Gleisona Tibaua u prvoj rundi.

 

Jedan od najopasnijih udarača u MMA-u iza sebe ima impresivan niz pobjeda i nokauta, baš kao i Miočić, no na kladionicama je "Predator" favorit protiv hrvatskog vatrogasca. UFC već tjednima reklamira Ngannoua kao budućeg prvaka, no Stipe se priprema kao za svaki drugi meč i najavljuje da mu nitko neće uzeti ono za što je krvavo radio cijeli život.

Evo gdje možete besplatno gledati meč? >>> Miočić vs. Ngannou: Najveći meč u povijesti teške kategorije UFC-a

> MIOČIĆEVA BORBA KARIJERE Pet stvari koje trebate znati o spektaklu protiv Ngannoua

> Beskućnik iz Afrike živi američki san: Stipin protivnik je želio biti Mike Tyson

> Pogledajte kako je Stipe Miočić proveo posljednje dane prije meča karijere

> NA MIOČIĆA "NASRNUO" SIN AMERIČKE LEGENDE Naletio na Stipu u tunelu pa ga srušio jednim potezom

"Kao i obično, ući ću, obaviti svoj posao i izaći kao prvak", rekao je Stipe uoči novog meča karijere.

> Miočić: Srušit ću rekord, opet ću svima zatvoriti usta

Dan uoči meča na vaganju je Stipe imao 111,5 kilograma, a Ngannou je bio čak 7 kilograma teži.

> OVACIJE ZA MIOČIĆA NA VAGANJU "Ostajem prvak!"

UFC 220, popis borbi:

Stipe Miocic def. Francis Ngannou, jednoglasna odluka
Daniel Cormier def. Volkan Oezdemir, TKO, R3
Calvin Kattar def. Shane Burgos, KO, R3
Francimar Barroso vs. Gian Villante
Rob Font def. Thomas Almeida, TKO (udarci), R2, 2:24

Undercard

Enrique Barzola def. Matt Bessette, jednoglasna odluka (30-27, 29-28, 29-28)
Julio Arce def. Dan Ige, jednoglasna odluka (30-27, 30-27, 29-28)
Islam Makhachev def. Gleison Tibau, KO, R1
Kyle Bochniak def. Brandon Davis, jednoglasna odluka (29-28, 29-28, 30-27)
Dustin Ortiz def. Alexandre Pantoja, jednoglasna odluka (29-28, 29-28, 29-28)
Abdul Razak Alhassan def. Sabah Homasi, KO (udarci), Round 1, 3:47

Pogledajte detaljnu statistiku dvojice najopasnijih MMA boraca današnjice.

Miočićev i Ngannouov skor u UFC-u izgleda zastrašujuće. Stipe je posljednji poraz upisao prije više od tri godine protiv Juniora dos Santosa, a od tada je nanizao pet pobjeda, pet nokauta, posljednja četiri već u prvoj rundi. Niz je zaključio osvetivši se Ciganu prošlog svibnja. Usput je postavio novi rekord najvećim brojem udaraca u jednoj UFC borbi (361 protiv Marka Hunta), a s osam nokauta je na drugom mjestu vječne ljestvice UFC-ove teške kategorije.
 

 
Ngannou je u UFC-u debitirao 2015. nokautom protiv Luisa Henriquea, a u travnju 2016. u Zagrebu je tehničkim nokautom zaustavio Curtisa Blaydesa. Od tada je nanizao četiri pobjede u prvoj rundi, od toga tri nokautom. Posebno je impresivan bio u posljednje dvije borbe, protiv teškaških legendi Andreija Arlovskog i Alistaira Overeema koji također nisu dočekali drugu rundu.

Posljednju borbu Miočić je odradio prošlog svibnja protiv JDS-a i bila mu je to jedina borba u posljednjih godinu i tri mjeseca. Obzirom da je u 2016. odradio čak tri borbe, pitanje je kako će ova pauza utjecati na Stipu. S druge strane, Ngannou je tek prije mjesec dana nokautirao Alistaira Overeema i odmah prihvatio šansu boriti se s prvakom.

Pogledajte i detaljnu analizu UFC-ovih komentatora.

Pročitajte više