Sisački HDZ-ovci traže da se otkup Ine od MOL-a obavi što prije, hoće li ih Plenković poslušati?

Foto: Hina

SISAČKA gradska organizacija HDZ-a priopćila je, vezano za MOL-ovu najavu prekida rada postrojenja FCC u sisačkoj rafineriji, kako se zalažu za što bržu realizaciju otkupa MOL-ovih dionica od strane Republike Hrvatske.

"MOL-ova najava organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak koja podrazumijeva prekid rada postrojenja FCC u sisačkoj rafineriji, odnosno 'otpremanje' 40-ak radnika objašnjava zašto sisački HDZ podržava što bržu realizaciju otkupa MOL-ovih dionica od strane RH. Ovakve odluke samo štete politici za koju se mi zalažemo a to je gospodarski oporavak Siska, privlačenje ulaganja u naš grad i južnu gospodarsku zonu, prometno povezivanje kao i stvaranje novih radnih mjesta",  navodi se u priopćenju sisačkog HDZ-a.

"Ukoliko se nastavi ovaj trend MOL-ove poslovne politike, bit će ugrožena socijalna stabilnost Siska. Imamo povjerenja u Vladu RH da će naći rješenje za ovaj slučaj", dodaju iz Gradske organizacije HDZ-a.

INA je u petak priopćila da je pripremila prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak, koji podrazumjeva prijevoz naftnih poluproizvoda između rafinerija Sisak i Rijeka i prekid rada postrojenja FCC u sisačkoj rafineriji, što znači i smanjenje broja radnika za maksimalno 40 u drugoj polovici ove godine.

Prijedlog organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak trenutno se nalazi na savjetovanju kod Radničkog vijeća, priopćeno je iz INA-e, a u skladu je s Deloitteovom analizom koja je pokazala kako je konverzija Rafinerije u logistički centar ekonomski najisplativije rješenje, čijom bi se provedbom realiziralo 93 milijuna dolara novčanog tijeka u sljedeće tri godine u usporedbi sa sadašnjim načinom rada rafinerije.

Kada i kako vlada planira kupiti Inu?


No, o kupnji Ine od MOL-a, a koja je najavljena još na onoj izvanrednoj presici na Badnjak 2016. godine, nismo saznali puno iako HDZ i dalje inzistira na kupnji. Potvrdio je to jučer i premijer Andrej Plenković koji je ove najave otkaza komentirao kao poslovnu odluku.

"To je poznato već dugo vremena temeljem određenih studija koje je Ina naručivala. Riječ je o četrdesetak ljudi. Dakle, neke poslovne odluke koje Ina donosi da bi bila učinkovitija", rekao je Plenković novinarima nakon inicijalnog sastanka s predsjednicima HDZ-ovih odbora, upitan o prijedlogu organizacijskih promjena u Rafineriji nafte Sisak.

Dodao je kako vlada nastavlja s procesom vezanim uz otkup MOL-ovih dionica u Ini i cjeloviti  pristup funkcioniranja Ine kao vertikalno integrirane kompanije, pri čemu računaju na Sisak i Rijeku.

Dakle, kako je Plenković jučer potvrdio, vlada i dalje inzistira na kupnji Ine. Sisački HDZ-ovci žele da se to učini što prije. No, o kakvom se otkupu radi i koliko će to sve skupa koštati porezne obveznike, još uvijek ne znamo puno.
 

Pročitajte više