Papa je u Čileu branio biskupa optuženog za zataškavanje pedofilije, a žrtve nazvao klevetnicima. Zašto?

Foto: FAH
 
PAPA Franjo slovi kao najliberalniji i najmoderniji papa u novijoj povijesti, sušta suprotnost svom prethodniku Benediktu XVI. i reformator skandalima i dogmama opterećene Katoličke crkve. No njegov otresiti ispad u kojem je žrtve svećenika pedofila nazvao klevetnicima jer optužuju čileanskog biskupa za zataškavanje pedofilije u Crkvi izazvao je brojne reakcije javnosti.
 
>>Papa šokirao Čile: Optužio žrtve pedofilije u crkvi za klevetu
 
Podsjetimo što je Papa odgovorio pri posjetu Čileu, kada su ga novinari upitali za biskupa Juana Barrosa, kojeg žrtve svećenika-pedofila Fernanda Karadime optužuju za zataškavanje njegovih zločina: “Nema ni jednog jedinog dokaza protiv njega (biskupa Barrosa). To je sve kleveta. Je li to jasno? Kada mi netko donese dokaze protiv biskupa Barrosa, onda ćemo razgovarati.”
 
Optuženog biskupa zaredio upravo papa Franjo
 
Zanimljivo je da je Karadima bio mentor Barrosu kojeg je za biskupa grada Osorna zaredio upravo papa Franjo 2015. Papa je bio metom kritika i tada, a ceremonija njegova zaređenja morala je biti skraćena zbog prosvjeda u katedrali. Karadima je pak 2010. javno optužen za seksualno zlostavljanje nekoliko dječaka tinejdžera u glavnom gradu Čilea, Santiagu.
 
 
Vatikan je prihvatio optužbe i u internom procesu osudio ga na “doživotnu pokoru i molitvu u Vatikanu”. Za kazneni progon već je nastupila zastara, iako je čileanski tužitelj potvrdio da su svjedočanstva žrtava “istinita i pouzdana”.
 
Juan Carlos Cruz, jedna od žrtava svećenika-pedofila, tvrdi da je Barros bio prisutan kad je Karadima ljubio i dirao njega i drugog dječaka. No Papa očito ne želi ni čuti za to, zbog čega Cruz smatra da se “ništa nije promijenilo i da je njegova isprika (zlostavljanima) isprazna”, kako je napisao u objavi na Twitteru. Drugi zlostavljani muškarac, James Hamilton, rekao je na konferenciji za novinare da je odgovor pokazao “nepoznato lice” Pape. “Ono što je Papa danas napravio uvredljivo je i bolno, i ne samo protiv nas, nego protiv svih koji traže kraj zlostavljanja”, dodao je. 
 
Ispričava se zbog svećenika pedofila, a brani biskupe koji ih je štitio?
 
Papin defenzivni i poricateljski stav još je neshvatljiviji s obzirom na to da se pri istom posjetu, neposredno ranije, osobno ispričao žrtvama zlostavljanja, navodno uz suze, i poručio im da “osjeća bol i sram” oko ovog crkvenog skandala s pedofilijom, samo jednog u nizu. “Ispravno je tražiti oprost i poduzeti svaki napor da bi podržali žrtve (svećeničkog zlostavljanja)", rekao je. Američka nevladina udruga Bishop Accountability tvrdi da je gotovo 80 svećenika u Čileu optuženo za zlostavljanje djece, samo od 2000. do danas.
 
No koliko god Papina izjava izgledala kao zaokret, on je zaredio biskupa Barros unatoč kritikama. Štoviše, tada je prosvjednike izvrijeđao u stilu potpuno nespojivim s njegovim liberalnim imidžem: kao “ljevičare i budale”. Pri ovom posjetu Čileu, 35 župljana Karadimine župe stalo je uz put kojim se Papa s pratnjom kretao, s transparentom: “(Nismo) ni ljevičari ni budale”. 
 
"Vrijeme za ispričavanje i oprost je gotovo"
 
Cruz se još oštrije izrazio. “Vrijeme za ispriku i oprost je gotovo. Isprika nije dovoljna za žrtvu. Ono što želimo od Pape je da poduzme akciju. Postoje konkretne stvari koje može napraviti, poput smjenjivanja svećenika optuženih i osuđenih od čileanskog pravosuđa, kao i biskupa koji su prikrivali zlostavljanje”, rekao je za BBC.
 
Teoretski, moguće je da je biskup Barros zaista nevin i da ga Papa brani jer je siguran u njegovu nevinost. No ipak se izglednijim čini da je Papa spreman preuzeti odgovornost i poduzeti mjere za svećenike-pedofile, ali ne i za njihove nadređene, biskupe i kardinale koji su ih godinama štitili, prikrivali njihove zločine i premještali ih iz župe u župu, gdje su nastavljali zlostavljati djecu. Drugim riječima, čini se da odgovornost seže samo do niže razine, dok je crkveni vrh i dalje nedodirljiv kad je sustavna pedofilija i njeno prikrivanje u pitanju, s Papom "reformatorom" ili bez njega.
 
Tome u prilog svjedoči i drugi kontroverzan slučaj, onaj bostonskog biskupa i vatikanskog kardinala Bernarda Lawa koji je 2002. bio prisiljen dati ostavku nakon što je istraga Boston Globea pokazala da je prikrivao pedofiliju među svojim svećenicima i dopuštao im da nastave svećeničku službu. Law je i sam doveden u Vatikan, gdje je umro prošlog mjeseca. Unatoč optužbama, kardinal Law je dobio sprovod s najvišim počastima, uz misno slavlje u Bazilici Svetog Petra u Vatikanu. Misu je služio kardinal Angelo Sodano, dekan kardinalskog zbora, a papa Franjo vodio je ceremoniju “posljednje pohvale”.

Pročitajte više