Umro je Paul Bocuse, "otac gastronomije"

Foto: Twitter/Stephane de Bourgies
 
UMRO je najbolji francuski kuhar, Paul Bocuse, objavio je ministar unutarnjih poslova Gerard Collomb na Twitteru.
 
Bocuse (91) je patio od Parkinsonove bolesti posljednjih nekoliko godina. Preminuo je u svom poznatom restoranu u blizini Lyona, izjavio je za AFP lokalni kuhar blizak obitelji.
 
Zagovornik "nove kuhinje" - zdravijeg načina pripreme hrane
 
Bocuse je rođen u obitelji kuhara u kojoj su se recepti i kulinarske tajne prenosili s koljena na koljeno od 17. stoljeća. Počeo je kuhati kada je imao 15 godina.
 
Proslavio se tijekom sedamdesetih kao zagovornik "nouvelle cuisine" (nove kuhinje), odnosno zdravijeg načina pripreme hrane u kojem se koristi manje masnoća i više svježih namirnica. Njegov restoran L'Auberge du Pont de Collonges dobio je tri Michelinove zvjezdice od 1965. godine.
 
Bocuse i sin Jerome u L'Auberge du Pont de Collonges
 
Dva puta imenovan kuharom stoljeća
 
Gault-Millau, suparnički vodič Michelinovom, imenovao je Bocusea "kuharom stoljeća" 1989. godine, a isto je učinio Kulinarski institut Amerike u 2011.
 
Ministar Collomb, ujedno i gradonačelnik Lyona, izjavio je: "Paul Bocuse je mrtav. Gastronomski svijet tuguje. Gospodin Paul bio je Francuska. Jednostavnost i velikodušnost. Izvrsnost i umijeće življenja. Napustio nas je papa gastronoma. Neka naši kuhari u Lyonu, kao i na sve četiri strane svijeta, dugo uzgajaju voće njegove strasti".
 

Pročitajte više