Turska počela operaciju protiv sirijskih Kurda, kako će reagirati Amerikanci i Rusi?

Foto: FAH
 
TURSKA vojska objavila je da je danas izvela nove napade na kurdske snage YPG-a na sjeveru Sirije.
 
Turske oružane snage potvrdile su da su izvele udare na položaje YPG-a koji su bili "legitimna obrana", zbog ranijih napada u sirijskoj regiji Afrin, pod kontrolom kurdske milicije koju Ankara smatra terorističkom organizacijom. Slični udari već su izvedeni u petak, potvrdio je YPG.
 
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je u nekoliko navrata zadnjih dana da će izvesti zajedničku kopnenu vojnu operaciju sa sirijskim pobunjenicima kako bi otjerali YPG iz područja Afrina.
 
Kopnene snage još nisu ušle u Siriju
 
Turski ministar obrane Nuretin Canikli ocijenio je u petak da je vojna operacija "de facto počela" ali je potvrdio da kopnene postrojbe još nisu ušle na sirijski teritorij.
 
Turska je ranije izjavila da se Rusija ne bi trebala protiviti turskoj vojnoj operaciji u ovoj enklavi kurdskih pobunjenika koje optužuje za povezanost s Radničkom partijom Kurdistana, terorističkom organizacijom koja već desetljećima ratuje s turskom vladom na jugoistoku te zemlje. Turski ministar vanjskih poslova Mehmet Cavusoglu naveo je i kako će njegova zemlja koordinirati svoje zračne akcije u Afrinu s Rusijom i Iranom, vjerojatno kako ne bi došlo do sukoba zračnih snaga.
 
Ruske snage još uvijek se nalaze u Afrinu
 
Ipak, Sirijski opservatorij za ljudska prava izvijestio je jučer kako se ruske snage još nisu povukle iz područja oko Afrina, gdje su vojno prisutne već duže vrijeme. Višestruki izvori javljaju za SOHR da su stotine sirijskih pobunjenika pod podrškom turskih snaga, koje čine sastavni dio operacije "Štit Eufrata" na sjeveru Sirije, sa sjevera provincije Alep kroz turski teritorij prebačene do sjeverne i zapadne turske granice s enklavom Afrin. Isti izvori tvrde da će se operacije izvršiti na najmanje 10 frontova, uz masovno sudjelovanje turskih snaga.
 
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov također je na jučerašnjoj press-konferenciji u New Yorku potvrdio da se Rusija nije povukla iz Afrina. Lavrov je dodao da će Rusija, s Iranom i Sirijom, raditi na smirivanju tenzija s Turskom na tom području, napominjući kako je turska prisutnost ipak potrebna zbog terorističke prijetnje koja je i dalje aktivna.
 
"SAD vjerojatno neće odgovoriti na turski napad na Afrin, ali..."
 
Ipak, nije jasno što će ruske snage učiniti u slučaju da zaista dođe do tursko-pobunjeničke kopnene ofenzive na Afrin. Također, nejasno je kako će reagirati američke snage, s obzirom na to da kurdski YPG čini glavninu Sirijskih demokratskih snaga, pobunjeničkog saveza koji se uz podršku SAD-a bori protiv Islamske države na istoku Sirije. Sukob Turske i kurdskih pobunjenika stavlja Amerikance u nezavidan položaj jer su oboje njihovi saveznici. 
 
"SAD podcjenjuje razmjer trenutnog jaza i ono što je potrebno da bi se premostio. SAD nastavlja temeljiti svoju politiku na mitu da sirijsko-kurdski YPG nije povezan s PKK-om, i posljedično s internom pobunom u Turskoj. Turska će nastaviti eskalirati dok se američka politika ne prilagodi stvarnosti", ocjenjuje Elizabeth Teoman, analitičarka za Tursku iz Instituta za proučavanje rata za Newsweek. 
 
"SAD vjerojatno neće vojno odgovoriti na turski napad na Afrin, ali će pokušati odvratiti turski napad na Manbidž (sirijski grad također pod kontrolom SDF-a) koji je Erdogan također zaprijetio zauzeti silom. Glavna briga za američke snage u Siriji sada će biti da zauzda naknadnu eskalaciju između Turske i sirijsko-kurdskog YPG-a koji je zaprijetio uzvraćanjem napada širokih razmjera ako Turska napadne", ocjenjuje Jennifer Cafarella iz istog instituta. 

Pročitajte više