Papa u Peruu prozvao vlasti zbog korupcije, posjetio i amazonske domoroce

Foto: FAH
 
PAPA Franjo u petak je u Limi pozvao na borbu protiv "virusa korupcije", u govoru u predsjedničkoj palači pred političkim vodstvom zemlje, rekavši da je to "društveni virus" koji pogađa sve aspekte života i koji mora biti pobijeđen.
 
Papa je peruanskom predsjedniku Pedru Pablu Kuczynskom i predstavnicima civilne vlasti poručio da se mora učiniti sve kako bi "to društveno zlo" bilo pobijeđeno.
 
"Koliko zla je taj društveni virus učinio latinoameričkim narodima i demokracijama ovog blagoslovljenog kontinenta", kazao je Papa.
 
U Peruu njegove riječi mogu se povezati s dubokom političkom krizom nakon što je bivši predsjednik Alberto Fujimori koji je optužen za korupciju i zločine protiv čovječnosti povodom Božića amnestiran.
 
Kuczynski je doživio brojne kritike zbog te odluke, a i sam je izbjegao optužbe o vezama svojih privatnih konzultantskih tvrtki s brazilskom građevinskom tvrtkom Odebrecht.
 
"Korupcija se može izbjeći ali traži angažman svih", kazao je Sveti Otac, dodajući da Peruanci moraju osjećati da je njihova zemlja "mjesto mogućnosti za sve a ne samo za neke".
 
Papa: "Amazonski domoroci nikad nisu bili toliko ugroženi"
 
Papa je pozvao na veću transparentnost između civilnog društva i privatnog i javnog sektora i dodao da nitko ne treba biti isključen iz tog procesa.
 
Papa je govorio pred političarima nakon što se tijekom jutra u petak uputio u srce Amazonije, gdje je upozorio pred više tisuća domorodaca iz nekoliko zemalja da "amazonski domorodački narodi nisu nikad bili toliko ugroženi".
 
Susrećući nekoliko sati kasnije predstavnike vlasti, Franjo je zatražio od njih da "slušaju, priznaju i poštuju lokalne ljude i stanovništvo kao valjane sugovornike".
 
"Amazonski domorodački narodi najvjerojatnije nisu nikad bili toliko ugroženi kao danas", ocijenio je Papa u svom govoru u gradu Puerto Maldonadu.

 

Pročitajte više