Teške optužbe na račun Bozanićevog čovjeka: "Dobio je zemljište za crkvu, a on gradi apartmane"

Foto: FaH/123rf

DRUŠTVO za očuvanje Plitvičkih jezera objavilo je na Facebooku reakciju na slučaj Mije Gabrića, sada već bivšeg ekonoma Kaptola, optuživši ga za divljačku apartmanizaciju Nacionalnog parka Plitvice.

>> Crkva želi zataškati najveću financijsku aferu u povijesti Hrvatske

Manje je poznato da je Gabrić koji je smijenjen zbog malverzacija nekretninama u vlasništvu Crkve, jedan od moćnijih investitora na području tog nacionalnog parka.

Gabrić je sredinom prošlog desetljeća umjesto sakralnog objekta, kako su stanovnici sela Rastovača očekivali, sagradio apartmane.

"Jedino što razlikuje Gabrićev objekt od ostalih objekata je minijaturni zvonik i križ. Zanimljivo je da je glavnina objekta sagrađena izvan čestice 723/7 k.o. Plitvička Jezera u njegovom vlasništvu, već na čestici 179/2 k.o. Plitvička jezera koja je u vlasništvu Republike Hrvatske. Iz vlasničkog lista, koji je dostupan na stranicama e-pravosudje, vidljivo je da je Mijo Gabrić dobio imanje od izvjesne Danice Lončar temeljem ugovora o doživotnom održavanju iz 1997. i aneksom iz 2000. godine.

Tako je Gabrić naslijedio 1,5 Ha zemlje s nekoliko kuća. Mještani kažu kako su vjerovali da je vlasnica imanje ostavila crkvi u vjeri da će Rastovača dobiti sakralni objekt. To se nije dogodilo, naprotiv, vlasnik je Gabrić pod čijom investicijskom palicom niče nekoliko većih apartmanskih objekata. Zaključno možemo kazati kako Gabrić, umjesto da bude duhovni pastir na dobrobit lokalnog stanovništva, sudjeluje u divljačkoj apartmanizaciji Nacionalnog parka Plitvička jezera i dijelit će suodgovornost za sve posljedice koje će proizaći iz sustavne devastacije", objavili su iz društva na Facebooku.

 

Pročitajte više