Ministarstvo zaposlilo teologinju za rad na programima EU-a

Foto: Index/FaH

MINISTARSTVO rada i mirovinskog sustava za stalno je zaposlilo teologinju u Upravi za upravljanje operativnim programima Europske unije. Magistra teologije dobila je ugovor na neodređeno s probnim rokom od tri mjeseca, na mjestu stručne suradnice.

U Ministarstvu koje vodi ministar Marko Pavić nisu nam odgovorili zašto su teologinju zaposlili da upravlja programima EU-a. Umjesto toga, samo su naveli kriterije natječaja koje obuhvaćaju širok spektar obrazovanja, a među njih spada i područje teologije koja je dio humanističkih znanosti.

Za ovu poziciju tražili su završen "preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij iz znanstvenog područja društvenih ili humanističkih ili prirodnih ili tehničkih ili biotehničkih znanosti".

Osim toga, naveli su da je potrebna najmanje jedna godina radnog iskustva na odgovarajućim poslovima, dobro poznavanje engleskog jezika i sposobnost jasne komunikacije na engleskom jeziku, poznavanje odgovarajućih nacionalnih propisa i propisa Europske unije, napredno znanje rada na osobnom računalu i položen državni stručni ispit.

Zašto baš nju?

Kao kriterij natječaja navode i završen program izobrazbe službenika koji rade na poslovima vezanim uz fondove Europske unije. Ističu kako ih organiziraju i provode resorna ministarstva i institucije nadležne za provedbu izobrazbe koji odgovaraju specifičnim zahtjevima radnog mjesta.


Ako kandidat nema završen taj program izobrazbe, u natječaju navode kako je potrebno imati završene "minimalno programe vezane uz sustav upravljanja i korištenja strukturnih instrumenata, upravljanje rizicima, nacionalna pravila prihvatljivosti, nepravilnosti i prijevare, procedure provedbe, državne potpore i kontrola delegiranih funkcija i revizije".

Budući da nam nisu konkretno odgovorili zašto su baš magistru teologije zaposlili, tražili smo da nam odgovore ima li ona završen program "izobrazbe službenika koji rade na poslovima vezanim uz fondove Europske unije". Pitali smo ih i u kojem je ministarstvu, odnosno instituciji stekla tu izobrazbu i kako se zove taj program izobrazbe koji je ona završila.

Kriterij koji se traži zapravo ne treba još ispuniti

Konkretan odgovor ponovno nismo dobili. Nisu nam odgovorili ima li i gdje teologinja završen taj program, za koji navode da je potreban u natječaju, nego su nam pojasnili kako se prijaviti mogu i kandidati/kinje koji nisu završili programe izobrazbe vezane uz fondove Europske unije.

Uvjet im je jedino da potrebne programe završe u roku godine dana od rasporeda na radno mjesto, a programe koji nisu u to vrijeme organizirani u roku tri godine od dana početka njihove provedbe.

Također, na javni natječaj, kažu u Ministarstvu, mogu se prijaviti i oni koji nemaju položen državni stručni ispit, uz obvezu polaganja državnog stručnog ispita u roku od šest mjeseci od isteka probnog rada.

Dakle, osoba koja je završila teologiju i koja se obrazovala za proučavanje vjere tako će u Ministarstvu rada raditi na operativnim programima Europske unije. Za potrebnu izobrazbu ima vremena i sljedeće tri godine, ako će ju, naravno, netko uopće provjeravati.

Pročitajte više