Kina će uključiti predsjednikove misli o socijalizmu u državni ustav

Foto: Hina
 
KINESKA vladajuća Komunistička stranka ugradit će političku misao predsjednika Xi Jinpinga u državni ustav, objavili su državni mediji u petak, čime se nadalje učvršćuje njegova moć nakon što je prošle godine uključena u stranački ustav.
 
Državni ustav, nedvojbeno važniji od stranačkoga, izmijenjen je u listopadu na kongresu KP-a koji se održava jednom u pet godina te je tom prigodom odlučeno da se u njega uključi predsjednikova politička misao.
 
"Misao o socijalizmu s kineskim značajkama za novo doba"
 
Kineska KP jednoglasno je prihvatila amandman kojim se dodaje "misao Xi Jinpinga o socijalizmu s kineskim značajkama za novo doba" kao jedno od vodećih načela.
 
Nakon dvodnevnog skupa vodećih dužnosnika u Pekingu, stranka je sada predložila da se iste teorijske misli uključe u državni ustav, objavila je državna novinska agencija Xinhua.
 
Prvi vođa nakon Maoa čije ideje će biti uključene u ustav za vrijeme mandata 
 
Borba protiv duboko ukorijenjene korupcije bila je ključna Xijeva platforma u njegovu prvom mandatu, a ta će borba poprimiti novu nijansu osnivanjem nacionalnog nadzornog povjerenstva na početku njegova drugog mandata.
 
Postigne li da mu ime bude "okrunjeno" u stranačkom ustavu bit će to ključan potez jačanja njegove moći čime će se izjednačiti s važnošću Mao Ce Tunga ili Deng Xiaopinga.
 
Nakon Maoa ni jednom vođi za vrijeme mandata nije uspjelo da mu misao bude uključena u ustav. Dengovo je ime dodano nakon njegove smrti 1997.
 
Državni ustav zadnji put je izmijenjen 2004., a tom su prilikom u ustav dodana jamstva za zaštitu privatnog vlasništva i ljudskih prava. 

Pročitajte više