Njonjo: Zakon o psihoterapiji može dobro djelovati i na rad sabora

Foto: Hina 

ZAKON o djelatnosti psihoterapije koji bi konačno trebao urediti to područje potreban nam je, složili su se danas u raspravi saborski zastupnici, ali dok su jedni isticali da se hitno treba riješiti "siva zona u kojoj caruju diletantizam, profiteri i raznorazni vračevi", predsjednik sabora Gordan Jandroković priliku je iskoristio da se našali i poruči kako bi taj zakon "mogao učinkovito djelovati i na rad sabora".
 
Donošenjem tog zakona trebali bi se urediti poslovi psihoterapije kao samostane djelatnosti za koju je potrebno osnivanje Hrvatske komore psihoterapeuta tako da se propišu uvjeti za obavljanje djelatnosti psihoterapije kako bi te poslove mogli obavljati i nezdravstveni radnici pod propisanim uvjetima: izdavanje dopusnica, organiziranje trajne edukacije i slično.
 
"Prema podacima Saveza psihoterapijskih udruga Hrvatske, broj educiranih stručnjaka nezdravstvene struke koji u svom radu koriste neku od psihijatrijskih metoda odnosno tehnika je bitno veći od broja liječnika specijalista psihijatrije koji u svom radu koriste psihoterapiju kao metodu liječenja odnosno njihov omjer je 80 posto prema 20 u korist stručnjaka nezdravstvene struke", istaknula je državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa.

Smatraju da je Komora psihoterapeuta dobro rješenje
 
Svi se slažu da je Komora psihoterapeuta dobro rješenje, a SDP-ova Romana Jerković ističe kako članstvo u njoj treba biti obavezno.
 
"Moramo prihvatiti činjenicu da u ovom području već rade nezdravstvene struke. Oko 80 posto psihoterapijske djelatnosti već danas obavljaju struke kao što su psiholozi, socijalni pedagozi, rehabilitatori koji koriste različite metode", rekla je Jerković.
 
U tom smislu, kaže, posebno treba obratiti pažnju na one dijelove zakona koji se odnose na izdavanje dopusnica ili članstvo u Komori. "Rad komore je izuzetno važan jer ona je ta koja propisuje pravila igre i odgovorna je za to tko će dobiti dopusnicu za rad. Stoga je presedan da članstvo u komori nije obavezno", rekla je Jerković zapitavši se tko će nadzirati rad onih koji će se tom djelatnošću baviti.
 
Članstvo bi trebalo biti obavezno
 
S obaveznim se članstvom slaže i njezin stranački kolega Mirando Mrsić koji poručuje i kako predloženo nije zakon o psihoterapiji nego o psihoterapijskoj komori. U zakonu mu, ističe, nedostaje da se jasno definira što je to psihoterapija.
 
Anka Mrak Taritaš (Glas) brine se jer, kaže, po tom zakonu ona kao arhitekt koji ima visoku spremu može biti psihoterapeut.
 
Horan Dodig (HDS), koji je po specijalizaciji psihijatar, mišljenja je kako bi ona bila izvrstan psihoterapeut.
 
"Slušajući kako govori o problemima koje očito poznaje, mislim da bi bila izvrstan psihoterapeut za edukacije, pa čak i s tom bazičnom edukacijom. Zbog toga jer kad govori, govori i o detaljima, koji su nekad vrlo važni. Uočavate detalje. Onaj koji uočava detalje, očito je sistematičan. Za ovo područje treba sistematičnost", pojašnjavao je Dodig.
 
Problem je siva zona
 
"Nama je problem siva zona u kojoj caruju diletantizam, profiteri i raznorazni vračevi, a brojni građani kod takvih nestručnjaka ostavljaju velike novce", rekao je SDP-ovac Željko Jovanović.
 
HDZ-ovac Ivan Ćelić misli da je dobro što je prijedlog zakona na saborskim klupama, no vjeruje da će doživjeti velike promjene između prvog i drugog čitanja.
 
"Mislim da je činjenica da ovo područje treba regulirati. Na jedan način ovo područje možemo komparirati s legalizacijom bespravne gradnje, dakle u ovome trenutku postoje jako puno onih koji nude usluge psihološkog savjetovanja odnosno psihoterapije kako oni to sami nazivaju, s ovim zakonom će biti obuhvaćen jedan značajan dio onih koji pružaju te usluge, ali ipak neće moći biti svi obuhvaćeni što se u prvom čitanju na neki način indirektno implicira tu činjenicu", rekao je Ćelić.

Aktualizirano i pitanje homeopatije
 
Mrsić je pak aktualizirao pitanje homeopatije rekavši kako se i tu lovi u mutnom te kako bi trebalo zakonom regulirati i to područje.
 
"Zakon o psihoterapiji možda može djelotvorno djelovati i na naš rad", šaljivo je ustvrdio predsjednik sabora Jandroković.

Pročitajte više