Rusija osniva državnu banku za financiranje vojne industrije

Ilustracija: Getty 

RUSIJA će osnovati državnu banku koja će servisirati vojnu industriju, objavilo je ministarstvo financija, budući da su postojeći ruski zajmodavci zbog američkih sankcija izloženi većem riziku prilikom financiranja poslova u tom sektoru.
 
SAD je prošle godine uveo Rusiji nove sankcije zbog navodnog uplitanja Moskve u američke predsjedničke izbore 2016. godine.
 
Kremlj je tu optužbu više puta opovrgnuo.
 
Novi američki zakon propisuje sankcije za kompanije i pojedince koji su sudjelovali u "značajnoj transakciji" s ruskim vojnim ili obavještajnim agencijama. To znači da bi se pojedine ruske banke mogle naći na crnoj listi, napominje Reuters.
 
Neke banke su već obuhvaćene sankcijama
 
Skupina velikih ruskih zajmodavaca, uključujući Sberbank i VTB, već je obuhvaćena sankcijama koje ograničavaju njihovo zaduživanje u inozemstvu.
 
Privatno su bankari i dužnosnici izražavali bojazan da su zbog suradnje s ruskim vojnim sektorom izloženi opasnosti novih kazni pa su zatražili osnivanje posebne banke za financiranje vojne industrije.
 
Nova banka će podupirati naoružavanje
 
Iz ministarstva financija pojašnjavaju da će zadaća nove banke, čije ime nije navedeno, biti potpora državnim narudžbama vojne opreme kroz pružanje financijskih usluga i kreditiranje.
 
"Nova banka... bit će optimalna za ulogu specijalizirane banke za obradu državnih narudžbi vojne opreme i javnu nabavu velike vrijednosti", navodi se u priopćenju ministarstva objavljenom u četvrtak.
 
U ministarstvu nisu naveli kada će banka biti osnovana, napominjući tek da će uskoro zaključiti "potrebne korporativne procedure za transfer banke u vlasništvo Ruske Federacije".
 
Ruska središnja banka do sada je objavljivala popis banaka koje pružaju usluge vojnoj industriji. Popis uključuje Sberbank, VTB i Rusku poljoprivrednu banku, te Gazprombank i privatnu Rossiyu.

Pročitajte više