Trump štiti vjerska uvjerenja medicinskog osoblja koje se protivi abortusu i eutanaziji

Foto: Hina
 
AMERIČKA vlada je u četvrtak priopćila da je osnovala novi odjel u ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi čije će polje rada biti sloboda savjesti i vjerska sloboda te koji će pomagati liječnicima, medicinskim sestrama i drugom medicinskom osoblju koje ne želi obavljati usluge za koje smatraju da se kose s njihovim uvjerenjima.
 
Taj će odjel pružati pomoć zdravstvenim djelatnicima koji ne žele sudjelovati u abortusu i eutanaziji ni skrbiti se za transrodne osobe.
 
Nova upravna jedinica osnovana je u okviru ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Dužnosnici i republikanski zastupnici održali govor na prigodnoj svečanosti.
 
"Predsjednik Trump je obećao Amerikancima da će njegova vlada odlučno braniti slobodu savjesti i vjerske slobode. To se obećanje danas ispunjava", izrazio je zadovoljstvo Eric Hargan, privremeni ministar.
 
"Nikome se ne bi smjela uskratiti usluga"
 
Inicijativa zabrinjava udruge koje se boje da bi neke skupine stanovnika mogle biti diskriminirane u pristupu medicinskim uslugama.
 
"Nikome se ne bi smjela uskratiti usluga i pravo na siguran i legalan abortus", reagirala je organizacija Planned Parenthood koja u SAD-u obavi najviše abortusa.
 
Vijest o osnivanju novog odjela objavljena je uoči Hoda za život u Washingtonu, velikog godišnjeg skupa aktivista koji se protive abortusu. Američki predsjednik će se videovezom obratiti sudionicima skupa. 

Pročitajte više