Auti su (opet) najveći klimatski problem u SAD-u

Foto: Ford
 
DRUGU godinu zaredom prometni sektor je proglašen najvećim izvorom emisije ugljik-dioksida u SAD-u. 
 
Prema podacima kojima raspolaže Rhodium Group, emisija stakleničkih plinova koju emitira energetski sektor u SAD-u je pala 1 % u 2017. godini, što je osjetno usporavanje povoljnih trendova i daleko od vrijednosti dogovorenih Pariškim sporazumom. 
 
Vox pritom javlja kako je prošle godine porastao broj prijeđenih kilometara od strane vozila, i to za 1,3 %, a efekta još uvijek nema ni od sve većeg udjela elektrificiranih vozila. Dodatno, niske cijene goriva rezultirale su porastom potražnje za velikim SUV-ovima i kamionetima, kojima su Amerikanci tradicionalno naklonjeni. Njihov udio na tržištu novih vozila je prošle godine došao do 63 %.
 
Pariškim sporazumom SAD su se obavezale da će do 2025. godine smanjiti emisiju za 28 % u odnosu na 2005. godinu, a to u prijevodu znači da bi u sljedećih osam godina smanjenje emisije trebalo iznositi oko 2 % godišnje.
 
Podsjetimo, Trump se povukao iz sporazuma, ali je najavio mogućnost povratka. Također, sporazum otklanja mogućnost povlačenja iz dogovora sve do 4.11.2020. godine.

Pročitajte više