Tko je Jerko Rošin, projektant crkve koja je posvađala Splićane?

Foto: Pixsell/Ivo Čagalj

STRANKA Pametno organizirala je zbor građana kako bi se raspravilo o izmjenama DPU-a na Splitu 3 i problematici izgradnje nove crkve, ali skup su minirali HDZ-ovci. Sve su pretvorili u nadvikivanje i svađu, ispalo je kao da se u maloj dvorani gradskog kotara glasa hoće li biti crkve ili ne, a to nije bilo ono što su zamislili šefica Pametno Marijana Puljak i arhitektica Mariana Bucat iz Društva arhitekata Splita. 

>> HDZ-ovci su raspravu o crkvi u Splitu pretvorili u krkanski cirkus. Ovo morate vidjeti

Projektant crkve koja je podijelila Splićane je Jerko Rošin, splitski arhitekt koji je doživio zvjezdane trenutke dok je HDZ-om i državom drmao njegov prijatelj Ivo Sanader.

Malo je poznato da je 2005. godine Rošin bio vrlo izgledan izbor za kandidata HDZ-a za gradonačelnika Splita. Rošin se kasno učlanio u HDZ u svojoj 65. godini. U stranku se upisao 2007. godine, kada ulazi u Sabor, no još 2002. godine kao nestranački kandidat nosio je njihovu listu na kotarskim izborima u kvartu Lučac Manuš.

Te 2005. godine HDZ je dobio svog gradonačelnika Zvonimira Puljića. Sanader se u posljednji tren ipak odlučio za HDZ-ovca "od kolina", a ne Rošina, koji je ipak u novom sastavu gradske vlasti dobio odgovornu dužnost koordinatora s koalicijskim partnerom Liste Velog Mista sastavljene od poznatih splitskih poduzetnika.

Odabrao Kureta za Puljićevog nasljednika

Vjerojatno je bilo logično da Rošin, kao vlasnik arhitektonskog studija, angažiran u privatnom sektoru, bude spona Sanaderovog HDZ-a i liste privatnih poduzetnika. Nije ostalo samo na koordinaciji. Jerku Rošinu u to vrijeme pripisuju i funkciju glavnog kadrovika stranke u Splitu. Navodno je upravo on za nasljednika Zvonimira Puljića odabrao Ivana Kureta, dotad poznatog tek po sportskim uspjesima u jedrenju.

Puljić se sa svojima nije rastao u najboljim odnosima. Još dok je bio gradonačelnik podnio je prijavu USKOK-u da se ispitaju radovi na splitskoj Rivi. Bio je to neskriveni atak na koalicijskog partnera. Među onima koji su dobili posao na Rivi bio je i predsjednik Liste Silvano Bralić.

Nakon odlaska Puljića, HDZ je trebao pronaći zamjenu iz redova svojih vijećnika u Gradskom vijeću. Izbor je tada pao na potpunog političkog anonimca Kureta, koji se učlanio u HDZ uoči ulaska u gradonačelnički ured. Aktualni splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara tada je također bio gradski vijećnik. A za razliku od Kureta, član je HDZ-a od prvih dana, od 1989. godine.

Nakon Liste - Kerum

Od Puljićevog ataka na privatni sektor koalicije na kraju nije bilo ništa. HDZ se pripremao za nove izbore u koje ih je uvela nova predsjednica splitske organizacije Željana Kalaš. Kažu nam da je i ona bila izbor Jerka Rošina koji je u međuvremenu dogurao i do dopredsjednika HDZ-a u Splitu. I ne samo to. Kao projektant aneksa hotela Marjan bio je u idealnoj situaciji da bude koordinator između Ive Sanadera i Željka Keruma, nove političke snage koja će zamijeniti potrošenu Listu. 

Te 2009. godine Kerum je pomeo konkurenciju. Ranko Ostojić izdržao je do drugog kruga, Kuret je ispao iz kombinacije već u prvom. I sama kampanja dala je naslutiti kako će se stvari posložiti. Iste večeri u Splitu su miting držali Sanader i Kerum. Sanader je pozvao da se ne bira onaj koji je ujutro pijan, a popodne spava, Kerum mu ništa nije odgovorio. HDZ i Kerum dogovaraju koaliciju, no abdikacijom Ive Sanadera i dolaskom Dujomira Marasovića na čelo HDZ-a u Splitu dogovor puca i dojučerašnji saveznici prelaze na suprotne strane.

Marasović ga izbacio iz HDZ-a zbog Jadranke Kosor

Rošin je zadržao dopredsjednički status i za vrijeme šefovanja Dujomira Marasovića, koji se javno pohvalio da ga je natjerao da se odrekne Keruma, no zbog kritike šefice stranke Jadranke Kosor isključen je iz stranke. Časni sud ga vraća u HDZ, no Marasović ga ne pušta na svečanu skupštinu. Rošin se jada novinarima u predvorju hotela Split.

Uz svog prijatelja Sanadera Rošin je ostao cijelo vrijeme. Prošlo ljeto zajedno su predstavili Sanaderovu knjigu u Splitu. Rošin se nije pokolebao ni kada je bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, kolega iz Rotary kluba, pokrenuo istragu. U šoku zbog izbacivanja Sanadera iz HDZ-a, početkom 2010. godine poručio je kako nikada neće izdati čovjeka koji je stranku digao iz bezdana.

Franjevci se zahvalili i interijer crkve povjerili drugom

Ovih dana Rošin je ponovno aktualan zbog crkve na Splitu 3. Izvorni projekt datira iz 1991. godine, no prema najnovijim izmjenama DPU-a, na uglu Ulice Bruna Bušića i Poljičke, gradit će se znatno manja crkva, koja će ipak biti impresivnih gabarita. Rošin nam je kazao da crkvu tek treba projektirati kada se usvoje izmjene DPU-a.

Rošin je i projektant franjevačkog klerikata udaljenog tek 300 metara od lokacije na kojoj će se graditi nova crkva, a projektirao je i crkvu Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu. Zadržao se na eksterijeru jer su franjevci uređenje interijera povjerili Anti Vrbanu. Rošinu nije bilo ugodno, no kazao je tada da je ostao sabran radi crkve.

Pročitajte više