VIDEO Kriza u Cape Townu: "Zalihe vode presušit će za 90 dana"

Screenshot: YouTube
 
CAPE Town mogao bi postati prvi veliki grad na svijetu koji će ostati bez vode, a vlasti upozoravaju da će zalihe presušiti za 90 dana.
 
Gradonačelnica Cape Towna Patricia De Lille izjavila je da će 22. travnja nastupiti "nulti dan", odnosno da će tada presušiti gradske zalihe ako stanovnici ne smanje njihovu upotrebu.
 
 
Samo 54 posto stanovnika poštuje pravila o konzumaciji vode
 
Vlasti su stoga uvele stroge mjere za konzumaciju vode i ograničile njenu potrošnju na 87 litara po osobi na dan. Stanovnici su također upućeni da se ne tuširaju duže od dvije minute i zabranjeno im je zalijevanje vrtova, pranje automobila i punjenje bazena. Vlasti su im naložile i da recikliraju vodu za kupanje te ograniče upotrebu perilica za rublje. Prema gradskim statistikama, samo se 54 posto stanovnika pridržava ovih pravila.
 
Kriza u Cape Townu izazvana je trogodišnjom sušom, uz rast broja stanovnika te povećanu potrošnju vode. Zalihe u branama pale su ispod 30 posto, a kada se spuste na 13,5 posto, opskrba vodom bit će prekinuta za sve osim nužnih službi kao što su bolnice.
 
Stanovnici će tada morati putovati do jednog od 200 općinskih crpilišta, gdje će im biti dozvoljeno uzeti maksimalno 25 litara vode po danu. Naoružani stražari nadzirat će crpilišta kako bi se pobrinuli da nitko ne uzme više vode od dozvoljene količine. 

Pročitajte više