VIDEO Predstavljena prva hrvatska slikovnica o istospolnim obiteljima, pogledajte kako izgleda

Foto i video: Luka Šangulin/Index

UDRUGA Dugine obitelji danas je objavila prvu slikovnicu o istospolnim parovima s djecom.

U udruzi je dvadesetak istospolnih parova s djecom, neki imaju i po dvoje ili troje djece pa su odlučili izdati slikovnicu i za njih, ali i za svu ostalu djecu da bi shvatila da je sasvim u redu imati dvije mame ili dva oca.


U pripremi slikovnice sudjelovali su koordinator udruge Danijel Martinović, Maja Škvorc i Ivo Šegota, a ilustrirao ju je Borna Nikola Žeželj.

"Sama priprema od ideje do realizacije trajala je nekoliko mjeseci. Nije to baš bio jako zahtijevan posao. Pomogli su nam ljudi koji se već bave izdavaštvom, a prevoditelji su radili volonterski", kazao je za Index Martinović.

Glavni likovi slikovnice su djeca koja objašnjavaju svoju obitelj. Sasvim običnu obitelj u kojoj su roditelji istoga spola.

"Željeli smo da i naše obitelji budu vidljivije. Kao što ima obitelji s jednim roditeljem, s posvojenom ili udomljenom djecom, tako postoje i obitelji u kojima su roditelji istoga spola", rekao je Martinović.

"Već smo dobili upite roditelja, pojedinih odgojno-obrazovnih djelatnika i ponekih ustanova i organizacija koje žele svoj primjerak slikovnice te nam je vrlo drago vidjeti da se prepoznaje vrijednost slikovnice u širenju razumijevanja, tolerancije, poštovanja i uključivosti", rekao je koordinator udruge Daniel Martinović.


Slikovnica će biti potpuno besplatna, a digitalna verzija slikovnice bit će dostupna na internetskoj stranici udruge.



Vigilare pisao ministrici

Udruga Vigilare zbog objave slikovnice uputila je ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak otvoreno pismo u kojem ocjenjuje da se radi o političko-ideološkoj agendi i pita hoće li dozvoliti ulazak slikovnice u vrtiće i škole.

"Budući da smatramo kako je riječ o akciji iza koje se krije jasna političko-ideološka agenda, molimo Vas da nam odgovorite na nekoliko pitanja", stoji u otvorenom pismu udruge Vigilare.

Ministricu pitaju hoće li dozvoliti ulazak ove sporne literature u hrvatske vrtiće i škole, smatra li da je za hrvatsku djecu dobro da se u odgojno-obrazovnim ustanovama distribuira literatura koja nema odobrenje stručnih tijela, hoće li ravnatelji moći odbiti ovakvu donaciju i hoće li njezino ministarstvo stati iza njih u potencijalnim tužbama za "diskriminaciju".

Pitaju je i smatra li da bi roditelji trebali imati pravo glasa o tome hoće li se njihovo dijete u nastavi služiti ovom slikovnicom te je li, prema njezinu mišljenju, primjereno da udruge civilnog društva samoinicijativno u vrtiće i škole dostavljaju literaturu koju bi se onda potencijalno koristilo u nastavi.

Ministrica je pak izjavila kako nije dobila nikakav službeni zahtjev vezan za slikovnicu Moja dugina obitelj te poručila da treba graditi otvoreno i tolerantno hrvatsko društvo i tako javno komunicirati.

"Ne bih se miješala u osobne izbore roditelja i njihove djece. Mi nikakve službene zahtjeve nismo dobili. Osobno mislim kako treba graditi društvo otvoreno i tolerantno i da na taj način učimo javno komunicirati", rekla je Divjak.

Pročitajte više