Britanska premijerka ponudila Francuskoj 44,5 milijuna funti za sigurnost granice

Foto: Hina
 
BRITANSKA premijerka Theresa May u četvrtak je ponudila Francuskoj 44,5 milijuna funta za jačanje sigurnosnih graničnih kontrola u sklopu mjera kojima se London nada pokazati dobru volju u pregovorima o izlasku iz Europske unije. 
 
U razgovorima s predsjednikom Emmanuelom Macronom u Sandhurstu gdje se nalazi Akademija časnika britanske vojske, May je željela pokazati da Britanija ima dosta toga što može ponuditi Francuskoj i drugim članicama Europske unije dok pregovara o Brexitu.
 
"Zar posudba Tapiserije iz Bayeuxa stoji 45 milijuna funti?"
 
Unatoč srdačnosti i sporazumima koji trebaju biti potpisati na 35. anglo-francuskom summitu, a jedan od njih tiče se posudbe Britaniji slavne tapiserije iz Bayeuxa iz 11. stoljeća koja će time prvi put prijeći granice svoje domovine, britanski euroskeptični mediji kritični su.
 
"Zar posudba Tapiserije iz Bayeuxa stoji Britaniju 45 milijuna funti više da zaustavi migrante u Calaisu"? piše The Daily Mail.
 
Macron je lobirao za to da Britanija pomogne ojačati sigurnost luka u kanalu La Manche, odakle migranti žele isploviti kako bi se domogli Britanije.
 
"Riječ je o ulaganju i jačanju sigurnosti britanske granice"
 
London je rekao da će dodatnih 44,5 milijuna funta biti poslano Francuskoj kako bi se poboljšala ograda, nadzorne kamere i sigurnosna tehnologija. 
 
"Riječ je o ulaganju i jačanju sigurnosti britanske granice", rekao je glasnogovornik britanske vlade. "Neprestance pratimo možemo li učiniti više na granici Velike Britanije u Francuskoj i Belgiji kako bismo se skrbili za to da budu što je moguće više sigurne", rekao je.
 
Francuski dužnosnik rekao je ranije ovaj tjedan da je Britanija u tri godine platila 140 milijuna eura za graničnu i sigurnosnu infrastrukturu, a neki britanski zastupnici zagovornici Brexita kritizirali su ponudu gotovine.
 
"Svi mi dijelimo zabrinutost zbog razvoja u Sjedinjenim Državama"
 
Čelnici dviju zemalja trebali bi se na summitu obvezati na zajedničke vojne operacije. Tako će Britanija obećati slanje tri helikoptera Chinook u afričku državu Mali za pomoć francuskoj operaciji protiv terorizma i sudjelovati u novoj inicijativi europske obrane.
 
Francuska je obećala dati svoje vojnike u 2019., za snage u sklopu NATO-a pod vodstvom Britanije u  Estoniji. 
 
Obje se države nadaju da će summit pokazati snagu veza između dviju zemalja, a to je, prema riječima jednog francuskog dužnosnika, postalo još važnije nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika. 
 
"Svi mi dijelimo zabrinutost zbog razvoja u Sjedinjenim Državama i u ovim vremenima osjećamo da se trebamo okrenuti sebi bliskima ", rekao je savjetnik francuskog predsjednika. 

Pročitajte više