Rusija optužuje Ukrajinu: "Pripremaju se za novi rat"

Foto: FAH

RUSIJA je optužila ukrajinske vlasti da pripremaju novi rat nakon što je Ukrajina izglasala zakon kojim oružani sukob koji četiri godine traje na istoku zemlje naziva "ruskom privremenom okupacijom".

Zakon, koji je danas donijelo 280 ukrajinskih zastupnika, upozorava na rusku oružanu agresiju i samoproglašene narodne republike Donjeck (DNR) i Lugansk (LNR) na istoku Ukrajine naziva privremeno okupiranim teritorijima.

Tekstom se predviđa da ukrajinska vojska preuzme vođenje operacija u područjima sukoba koje su dosad bile povjerene službama sigurnosti.

Usvajanjem tog zakona ukrajinski predsjednik Petro Porošenko dobiva "neograničene ovlasti poput diktatora kojim može ugušiti svako neslaganje", ocijenilo je u priopćenju rusko ministarstvo vanjskih poslova.

"To se ne može drugačije nazvati nego pripremama novog rata", naglašava se i upozorava na opasnu eskalaciju stanja u Ukrajini te nepredvidive posljedice za mir i sigurnost u svijetu.

"Kijev tako pokopava sporazume iz Minska i sve mehanizme kojima raspolaže za traženje obostrano prihvatljivih rješenja ukrajinske krize", optužuje ruska diplomacija.


 

Pročitajte više