Kolinda se poklonila žrtvama zločinca kojem je biskup Košić ljubio ruke

Foto: Ured predsjednice/Nova TV

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar Kitarović danas se u BiH poklonila žrtvama masakra u Ahmićima koji su počinili pripadnici Hrvatskoj vijeća obrane.

>> KOLINDA U AHMIĆIMA Napokon predsjednički potez

>> Kolinda posjetila Ahmiće i poklonila se Kordićevim žrtvama


Za taj zločin, inače najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata, na Haškom sudu po zapovjednoj odgovornosti osuđen je Dario Kordić.

Podsjetimo, 16. travnja 1993. vojnici HVO-a u Ahmićima su ubili 116 bošnjačkih civila, među kojima je bilo i 11 djece, uključujući i tromjesečnu bebu.

Kordić je na Haškom sudu pravomoćno osuđen jer je "kao visoki regionalni političar planirao i poticao zločine počinjene u Ahmićima 16. travnja 1993. i s njima povezanim zaseocima Šantići, Pirići i Nadioci" s ciljem "etničkog čišćenja tog područja". Sud je ustvrdio da je Kordić izdavao zapovijedi zbog kojih je 16. travnja 1993. u Ahmićima ubijeno 116 Bošnjaka, među kojima su bile 32 žene i 11 djece mlađe od 18 godina.

Košić: Kordić je moralna veličina


Treba napomenuti da dio vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj ne samo da ne priznaje Kordićevu krivnju za Ahmiće koju je ustvrdio sud, nego smatra da je Kordić "moralna veličina".

Kordića je po odsluženju kazne u austrijskom zatvoru na zagrebačkoj zračnoj luci dočekao i biskup Vlado Košić, poznat po svojim ekstremno desnim stavovima.

Košić je, naime, posjećivao Kordića dok je taj zločinac još uvijek bio u zatvoru, nakon čega je ustvrdio: "Ja sam pošao u susret Kordiću kao njegov prijatelj jer sam zavolio tog čovjeka posjećujući ga u zatvoru u Grazu".

Prilikom dočeka ratnog zločinca Kordića na povratku iz austrijskog zatvora, biskup Košić ustvrdio je da je Kordić "moralna veličina", a tom prilikom mu je pred kamerama poljubio ruke.

Pročitajte više