Počelo suđenje bivšem gradonačelniku Omiša: Je li besmislenu studiju za HDZ platio Grad Omiš?

Foto: Index

U SPLITU je počelo suđenje za zlouporabu bivšem HDZ-ovu gradonačelniku Omiša Ivanu Škaričiću. Prvi svjedok kojeg je saslušao sudac Vladimir Živaljić bio je Škaričićev nasljednik, bivši ministar Mosta Ivan Kovačić.

Škaričiću sude za štetu od 80-ak tisuća kuna. Grad Omiš platio je, naime, tvrtki Modus studiju "Pobjedničke strategije za lokalnu samoupravu" prije izbora 2009. i 2013. godine. Studija nije imala zbog čega biti naručena, smatra Kovačić.

"U lipnju 2013. godine bila je primopredaja vlasti. Krenuli smo s analizom poslovanja i došli do saznanja da je dug grada 24 milijuna kuna prema dospjelim računima, a 6,5 milijuna kuna dug banci, i to ne za kredit jer Grad Omiš nije bio kreditno sposoban. Gledao sam koje ću račune platiti, a onda je u novinama izašlo da je Grad plaćao predizborno istraživanje. Nije bilo razloga da ga Grad plaća. Nismo našli ni ugovor, ni istraživanje, samo račune. Kontaktirao sam Modus, tražio sam rezultate, ali nisam ništa dobio, niti se taj gospodin poslije javio", ispričao je Kovačić.

Škaričić ostavio dugove, a studiju je odmah platio

U moru dugova Grada Omiša, Kovačić je primijetio da su ovi računi plaćeni.

"Nisam znao što je tako bilo bitno da je odmah plaćeno. Takva istraživanja ne financiraju jedinice lokalne samouprave, već političke stranke. Slučaj nismo prijavili jer je USKOK pokrenuo istragu nakon što je slučaj izašao u medijima", kazao je Kovačić. 

Bio mu je sumnjiv naslov "Pobjedničke strategije za lokalnu samoupravu".

"Nije problem u lopovluku, već u trošenju javnog novca", zaključio je Kovačić.

Škaričić nije imao nikakve primjedbe na svjedočenje bivšeg omiškog gradonačelnika koji je prijavio niz spornih slučajeva zaostalih iz vremena HDZ-ove vlasti. Tvrdi da nije kriv, a njegov branitelj Vinko Ljubičić najavio je da će dokazati kako nije počinjeno kazneno djelo. Nakon što je izgubio izbore, Škaričića je stranka zbrinula u Dom za starije osobe na splitskoj Zenti.

 

 

Pročitajte više