Dežurni prognostičar za Index: Ništa od prave zime, neće biti 20 centimetara snijega niti -15

Foto: DHM, 123rf, Index

SEDMODNEVNA prognoza na DHMZ-u jučer je pokazivala kako će početkom tjedna minimalne temperature ići do -15, no jutros je model pokazao skoro 15 stupnjeva višu temperaturu. Zanimalo nas je, kako je moguće da se radi o toliko velikoj razlici i što je točno? Doznali smo odmah i kakvo nas zaista vrijeme čeka.

Podsjetimo, prema sedmodnevnoj prognozi koja je izravni rezultat numeričkog modela, u Karlovcu je početkoom tjedna minimalna temperatura trebala biti -15, a u Zagrebu -12. "Računalna" ili "kompjutorska", prognoza vremena izravan je rezultat jednog prognostičkog modela. Znak vremena određen je iz prognoze količine naoblake, te vrste i količine oborine određenog dana. Ako se pojavljuje kiša ili snijeg, to ne znači da će padati cijeli dan, nego barem u jednom njegovom dijelu. Pritom se srednja naoblaka i ukupna količina oborine izračunavaju iz četiri uzastopna prognostička šestsatna termina (6, 12, 18 i 00 UTC). Najviša i najniža temperatura zraka također su izravan rezultat modela, bez ispravaka prognostičara.

Dosadašnje praćenje ostvarenja prognoza pokazalo je da temperatura izravno uzeta iz modela odstupa od stvarnih vrijednosti mnogo više od službenih prognoza meteorologa (što naravno ima svoje razloge). Stoga te sedmodnevne prognoze valja shvatiti tek kao trend vremena, tj. najavu dana u kojima se očekuju zatopljenja i/ili zahladnjenja, kao i oborine. Također, ne smije se zanemariti pouzdanost prognoza koja je sve manja, što je prognostičko razdoblje dulje", stoji u objašnjenju na stranicama DHMZ-a za sedmodnevnu prognozu.

Prognostičar: Modeli su pokazivali ogromnu nestabilnost


"Radi se o numeričkom izračunu, i prikazan je samo jedan izračun od njih 50-ak. Operativni model davao je onaj s vrlo niskim temperaturama, a mi gledamo prilikom očitanja 50 izračuna. Treba puno opreza kad se prezentira taj numerički izračun za sedam dana. Što je dalja od tri dana, prognoza je sve manje pouzdana. Nekad je pouzdana i za deset dana, ali evo sada su se baš dogodila velika odstupanja. Neka rješenja tih modela su čak davala i +12, a ne -15, ali nismo mogli sve to prikazati na stranicama. Modeli su pokazivali tu ogromnu nestabilnost i zapravo je trebalo to i pojasniti", rekao nam je dežurni prognostičar kojeg smo onda zamolili i da nam da odgovor na pitanje što nas zaista čeka narednih dana.

"Sutra će jutro biti toplije od večeri, neće biti mraza, bit će između 2 i 5, onda će tijekom prijepodneva narasti za par stupnjeva, na 6-7, na moru od 5 do 10 i puhat će jaki olujni jugozapadnjak. Naoblačenje će početi već od jutra, a tijekom dana će vjetar promijeniti smjer te će već iza 15 sati doći do pada temperature kada će se kiša pretvoriti u snijeg i susnježicu. I to prvenstveno u Lici. U nizinama bi moglo nešto malo pasti u noći na subotu. No u subotu već dolazi do razvedravanja, bit će nešto hladnije, -2 do -3, a u noći na nedjelju opet dolazi do naoblačenja i kiše, a uz pad temperature opet malo snijega u gorju i vjerojatno južno od Karlovca i Siska, moguće je malo snijega i u Slavoniji. Krajem nedjelje dolazi do razvedravanja i nakon toga slijedi djelomice sunčan početak tjedna s minimalnim temperaturama u kopnenom području od -7 do -2, a dnevna će biti od 0 do 5. Poslije nedjelje bit će uglavnom suho", opisao nam je dežurni prognostičar DHMZ-a.

Podsjetimo, jučer je i HRT-ova prognostičarka objavila kako će u nizinama pasti 20-ak centimetara snijega, a zahlađenje i snijeg najavila je i RTL-ova prognostičarka Dunja Mazzocco Drvar koja se našalila s "krivom prognozom".

Pročitajte više