Tillerson rekao da će američka vojska ostati u Siriji trajno, Damask mu odmah odgovorio

Foto: FAH

SIRIJSKI režim priopćio je u četvrtak da je američka vojna prisutnost u Siriji "agresija" protiv sirijskog suvereniteta i obećala osloboditi zemlju od svake "nezakonite" vojne prisutnosti.
 
Izjava sirijskoga ministarstva vanjskih poslova reakcija je na govor američkoga državnog tajnika Rexa Tillersona u srijedu u kojemu je on signalizirao da će američke snage ostati u dijelovima Sirije na neodređeno vrijeme.
 
Sirija: Američka vojna prisutnost na sirijskome tlu je nezakonita
 
"Američka vojna prisutnost na sirijskome tlu nezakonita je i predstavlja očito kršenje međunarodnog prava i agresiju na nacionalni suverenitet", stoji u izjavi.
 
Sirija će nastaviti svoj "neumoran rat protiv terorističkih težnji pod različitim imenima sve dok svaki pedalj sirijskog tla ne bude čist" i radit će na tome s "istom odlučnošću" da oslobodi Siriju od svake "nezakonite vojne prisutnosti".
 
Tillerson je nagovijestio vremenski neodređenu vojnu prisutnost u sklopu šire strategije kako bi se spriječilo ponovno izbijanje pobune IS-a te utro put diplomatskim sredstvima za konačan odlazak sirijskoga predsjednika Bašara al Asada i kako bi se ograničio iranski utjecaj.
 
TIllerson: Asad će otići nakon slobodnih izbora
 
SAD ima oko 2000 vojnika u Siriji, u sklopu snaga koalicije pod američkim vodstvom protiv Islamske države. Radi se o mješavini inženjerskih jedinica koje grada utvrde na terenu i jedinica za specijalne operacije koje obučavaju i bore se uz jedinice Sirijskih demokratskih snaga, pretežno kurdskog pobunjeničkog saveza koji je oslobodio značajan dio teritorije od Islamske države, uključujući njenu "prijestolnicu" Raku.
 
Ovo je prvi put da je dužnosnik iz Trumpove administracije izjavio da će američke snage ostati u Siriji i nakon pobjede protiv ISIS-a, i u priličnom je proturječju s Trumpovim ranijim  izjavama da se SAD ne treba miješati u sukob u Siriji između režima i pobunjenika te da je jedini američki cilj ISIS.
 
Tillerson nije dao naznaka da SAD misli vojno intervenirati protiv Asada, nakon zračnog napada na vojnu bazu u travnja. Međutim, kako prenosi New York Times, istaknuo je pet ciljeva koje SAD ima u Siriji: osigurati nestanak ISIS-a i al-Kaide i spriječiti njihov povratak, umanjiti utjecaj Irana na zemlju, osigurati da je zemlja čista od oružja za masovno uništenje, pomoći da se milijuni izbjeglica vrate nakon višegodišnjeg rata i podržati proces političke tranzicije pod vodstvom UN-a, a koji bi za krajnji rezultat imao odlazak Asada s vlasti.
 
"SAD vjeruje da će slobodni i transparentni izbori... rezultirati trajnim odlaskom Asada i njegove obitelji s vlasti... Takva (Asadova) represija ne može trajati vječno", iznio je Tillerson plan SAD-a za ovu ratom opustošenu zemlju. 

Pročitajte više