Kolinda posjetila Ahmiće i poklonila se Kordićevim žrtvama, među njih 116 bilo je beba i žena

Foto: Patria, Hina

KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ posjetila je danas Ahmiće iako, kako javlja agencija Patria, to nije bilo najavljeno.

Patria dodaje kako se hrvatska predsjednica poklonila žrtvama Ahmića kod spomen-obilježja i položila cvijeće. Podsjećaju kako je u Ahmićima 16. travnja 1993. godine ubijeno 116 Bošnjaka među kojima je bilo 33 žena i djece.

Klix.ba je objavio kako je Kolinda na svoju inicijativu posjetila Ahmiće i Križančevo Selo kod Viteza.

Kolindin ured sat vremena nakon objave vijesti, medijima je poslao priopćenje u kojemu stoji:

"Predsjednica odala počast žrtvama u Ahmićima i Križančevu selu

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović  odala je počast žrtvama i položila cvijeće na spomen obilježje za 116 ubijenih Bošnjaka, među kojima 33 žene i djece.

"U Ahmićima i Križančevom selu iskazala sam pijetet žrtvama rata u Srednjoj Bosni. Moramo učiniti sve da nijedna majka više nikada ne oplakuje dijete ili supruga izgubljenog u ratu na ovim prostorima. To je trajna zadaća nas i svih budućih generacija"". Isto je objavljeno i na njenom Twitteru.

U Ahmićima je ranije bio predsjednik Ivo Josipović koji je kazao da bi Grabar-Kitarović trebala posjetiti Ahmiće.

Klix piše kako je posjeta Ahmićima uslijedila nakon jučerašnje izjave predsjednice Udruženja Pokret "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munire Subašić koja je nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom izjavila da ona ne zna što se dogodilo u Ahmićima i da svatko treba imati svoje udruženje i majke koje trebaju dići glas.


Imam džamije u Ahmićima Mahir Husić je kazao da se hrvatska predsjednica zahvalila domaćinima na dočeku te da je odala počast žrtvama. "Ovo je veoma značajna Kolindina poruka koja poziva na mir i suživot na ovim prostorima. Položila je cvijeće i pomolila se za duše žrtava", kazao je ef. Husić, prenosi Klix koji podsjeća da je bh. javnost ranije osuđivala hrvatsku predsjednicu što nije posjetila Ahmiće u kojima su se dogodili teški zločini.

Kolinda posjetila i Križančevo selo

Grabar-Kitarović je također danas posjetila i Križančevo Selo kod Viteza u kojem su 22. i 23. prosinca 1993. godine pripadnici Armije RBiH ubili znatan broj vojnika HVO-a i hrvatskih civila te spalili selo.

Kordić osuđen za zločin u Ahmićima

Za masakr u Ahmićima po zapovjednoj odgovornosti pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđeni su Dario Kordić na 25, Vladimir Šantić na 18 godina i Drago Josipović na 12 godina zatvora.

Dario Kordić, između ostalog, odgovoran je i proglašen krivim za ratni zločin u selu Ahmići gdje su pripadnici HVO-a su 16. travnja 1993. godine, izvršili ratni zločin protiv čovječnosti. Bio je to najveći pokolj u sukobu Bošnjaka i Hrvata.


U optužnici protiv Kordića ističe se kako je otprilike od studenog 1991. do ožujka 1994., Kordić, zajedno s raznim članovima HDZ-BiH, HZ H-B/HR H-B i HVO-a i njihovim vođama, oružanim snagama i agentima, prouzročio, planirao, poticao, naređivao ili počinio, ili pomagao i na drugi način podupirao planiranje, pripremu ili izvršenje zločina protiv čovječnosti, odnosno rasprostranjenih ili sustavnih progona civila bosanskih Muslimana na političkoj, rasnoj, nacionalnoj ili vjerskoj osnovi, po cijeloj HZ H-B/HR H-B i općini Zenica, na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Kordića je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio na 25 godina zatvora, proglasivši ga odgovornim po zapovjednoj odgovornosti za pokolj 116 bošnjačkih civila u selu Ahmići, među kojima i 11 djece - uključujući i tromjesečnu bebu. Pušten je na slobodu nakon što je u austrijskom zatvoru odslužio dvije trećine kazne.

Kolinda je kao predsjednički kandidat HDZ-a 2014. godine gostovala u Nedjeljom u 2 gdje je na izravan upit koji je njen stav o Dariju Kordiću odnosno je li on ratni zločinac ili moralna veličina kako sugerira Crkva odgovorila: "Gledajte, Dario Kordić je osuđen i odslužio je kaznu." Stanković ju je zatim pitao znači li to da Kordić nije moralna veličina.

"Znate da ja nikada ne ističem svoje uzore već sve gledam s manama i prednostima. Prema tome...", rekla je Grabar-Kitarović ne dajući odgovor na pitanje.

Pročitajte više