HRVATSKA NAVIJA ZA SRBIJU Susjedi nas mogu spasiti i tako vratiti uslugu

Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

HRVATSKA danas u 20:30 protiv Bjelorusije u Zagrebu otvara drugi krug na EP-u. S obzirom na poraz od Švedske (31:35) u zadnjem kolu prvog kruga, u novoj fazi joj čak ni sve tri pobjede ne jamče prolazak u polufinale i borbu za medalje.

Ako želi zauzeti neko od prva dva mjesta u skupini sa šest reprezentacija, Hrvatska mora pobijediti Bjelorusiju, Norvešku i Francusku. U drugom dijelu ne igra sa Švedskom i Srbijom, iako su i te reprezentacije u ovoj skupini, jer je s njima igrala u prvoj grupnoj fazi.
 
Ali, Hrvatskoj upravo istočne "komšije" mogu pomoći i pogurati je prema polufinalu. 
 
Hrvatska je prije početka druge faze u velikom zaostatku za dva glavna rivala, jer Švedska i Francuska skupinu počinju sa četiri, a Hrvatska (kao i Norveška) s dva boda. Bjelorusija i Srbija u borbu za polufinale ulaze bez bodova. 
 
U polufinale prolaze prva i druga reprezentacija skupine.
 
Uzimajući u obzir dosadašnje rezultate i da natjecanje u ovoj grupi momčadi ne počinju od nule, jasno je da bi Hrvatska mogla ostati bez jednog od prva dva mjesta, a samim tim i bez borbe za medalje, sve i da pobijedi u sve tri preostale utakmice ove faze.
 
Takav rasplet moguć je zbog poraza od Švedske u prvom krugu, što znači da bi, ako na kraju Hrvatska bude imala jednak broj bodova kao i ova reprezentacija, Švedska dakako bila u prednosti.
 
Prolazak u polufinale Hrvatska može osigurati jedino na ovaj način: Sve tri pobjede u drugoj fazi, dok trijumf protiv Francuske mora biti s pet ili više razlike!
 
Jako teško ostvarivo, da ne kažemo nemoguće. 
 
I što onda preostaje Hrvatskoj?
 
Osim nadanja da Šveđani dobiju sve tri utakmice ove faze i tako više ne budu u krugu s Hrvatskom, mora navijati za Srbiju, odnosno nadati se da istočni susjedi otkinu barem bod Francuzima i Norvežanima.
 
Srbija bi tako vratila uslugu Hrvatskoj. Jer da Červarova momčad nije u zadnjem kolu prvog kruga izgubila od Švedske, Srbija se ne bi plasirala u drugi krug, nego bi sudjelovanje na EP-u završila nakon prve faze. Ali kombinacijom njene pobjede nad Islandom u zadnjem kolu i spomenutog poraza Hrvatske od Švedske, umjesto kući ide iz Splita u Zagreb.
 
Srbija osim pomaganja Hrvatskoj u drugoj fazi Eura ima motiv igranja za polufinale.
 
Ali za nešto takvo treba im čudo.
 
Točnije, da Francuska ili Hrvatska izgube sve tri utakmice u novom krugu natjecanja, a da Srbija i Švedska pobijede sva tri meča.
 
Srbija u drugu fazu ulazi kao posljednjeplasirana od šest reprezentacija. Ni Bjelorusija nije prenijela nijedan bod, ali ima bolju gol-razliku od momčadi u koju se uzda Hrvatska. 
 
Červar i društvo za Srbiju će navijati danas protiv Norveške i u ponedjeljak protiv Francuske. 
 
Rezultati by SofaScore

Pročitajte više