NESLAVNI REKORDERI Crnogorci u 10 godina nikad nisu pobijedili na rukometnom Euru

Foto: Dalibor Urukalović / Pixsell

ČETVRTO Europsko prvenstvo završeno je za rukometaše Crne Gore, koji su nastavili crnu seriju na kontinentalnim natjecanjima. Crnogorci, koji su u prošlosti znali u kvalifikacijama eliminirati Švedsku i Njemačku, za deset godina koliko sudjeluju na Eurima nikada nisu upisali pobjedu.

Odigrali su ukupno 15 utakmica, a upisali su 14 poraza i tek jedan remi. I baš remijem protiv Rusije (25:25) na današnji dan 2008. godine u Norveškoj uspjeli su jedini put proći u sljedeću fazu, a nešto slično nisu uspjeli ponoviti večeras protiv Slovenije u Zagrebu.

U međuvremenu su se promijenila četiri izbornika koja su vodila momčad na Eurima, ali je tek Ranko Popović prije deset godina na debiju uspio odvesti Crnu Goru do sljedeće faze. Bili su Crnogorci na korak do pobjede, ali su Rusi u posljednjim sekundama zabili za remi, ali na kraju i ispali zbog lošije gol-razlike.

Ipak, uslijedili su porazi od Danske (32:24) i domaćina Norveške (27:22), a u drugoj fazi Crna Gora je izgubila i od Slovenije (31:29), Hrvatske (34:26) te Poljske (39:23), a vodio ju je Zoran Kastratović.

Na novo EP čekali su sve do 2014. i Danske, gdje su upisali sva tri poraza u skupini pod Ljubomirom Obradovićem i to od Švedske (28:21), Hrvatske (27:22) i Bjelorusije (29:23). Identično je bilo i u Poljskoj 2016. godine, a tamo su uslijedili porazi protiv Mađarske (32:27), Danske (30:28) i Rusije (28:21). 

Embed from Getty Images

Uoči turnira u Hrvatskoj ekipa je ostala bez najboljeg igrača Vuke Borozana zbog ozljede, a prvu utakmicu propustio je i sjajni vratar Nebojša Simić, koji se uspio oporaviti, ali ne i pomoći momčadi da stigne do prve povijesne pobjede od stjecanja neovisnosti. 

Sastav Dragana Đukića lako je pao pred Nijemcima (32:19), nakon čega je bio jako blizu protiv Makedonije (29:28), a 14. poraz na Eurima potpisali su im Slovenija i rođeni Cetinjanin Veselin Vujović (28:19) večeras u zagrebačkoj Areni, čime je nastavljeno prokletstvo crnogorske reprezentacije. 

 

Pročitajte više