Njemačka i Poljska se moraju dogovoriti oko odštete za Drugi svjetski rat, osnovat će povjerenstvo

Screenshot: YouTube

NJEMAČKA i Poljska su potvrdile da razmatraju uspostavu povjerenstva koje bi ispitalo zahtjeve Varšave vezane za odštetu zbog njemačkog djelovanja tijekom Drugog svjetskog rata.

Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) ponovno je pokrenula pitanje ratne odštete iako vlada za sada još uvijek nije izašla sa službenim zahtjevom. Novi poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz i njegov njemački kolega Sigmar Gabriel  su na svom prvom susretu istaknuli da ne žele da to pitanje našteti bilateralnim odnosima.

Obojica ministara su istaknuli važnost odnosa između dviju susjednih zemalja i partnera u EU-u, ali su također kazali da pitanje ratne odštete neće nestati.

"Imamo jasno pravno stajalište da su sva pitanja vezana za ratnu odštetu raščišćena", kazao je Gabriel, dodajući da je demokratski izabrana poljska vlada to prihvatila početkom 90-ih, nakon pada komunizma.

"No nema smisla razgovarati o pravnoj situaciji ako se u društvu u susjednoj zemlji vodi rasprava (...) jedan od načina da s time krenemo naprijed je da zamolimo stručnjake da se time pozabave", dodao je Gabriel.  Za sada, kako je kazao, nema nekog konkretnog plana te bi se morao odrediti sastav panela, iako bi u njemu vjerojatno sjedili povjesničari i pravnici.

"Mi želimo voditi tu raspravu", kazao je poljski šef diplomacije Czaputowicz i dodao da prihvaća prijedlog njemačkog ministra.

Šest milijuna Poljaka, uključujući tri milijuna poljskih židova, ubijeno je tijekom rata. Varšava je 1944., nakon neuspjelog ustanka u kojem je poginulo 200.000 civila, bila sravnjena sa zemljom.

Odnosi između Poljske i Njemačke su se posljednjih godina poboljšali, ali su nakon pobjede PiS-a na parlamentarnim izborima 2015. opet narušeni. PiS upozorava da Berlin uživa preveliku moć i utjecaj unutar Europske unije.

Pročitajte više