Uhićen bivši agent CIA-e, kod sebe godinama skrivao bilježnice pune tajnih informacija

Foto: FAH

BIVŠI agent CIA-e uhićen je u Sjedinjenim Državama zbog posjedovanja tajnih dokumenata, posebice popisa agenata, izvješća sa susreta i adresa tajnih skloništa, objavilo je u utorak američko ministarstvo pravosuđa.

Jerry Chun Shing Lee (53) uhićen je u ponedjeljak navečer po dolasku u zračnu luku John F. Kennedy u New Yorku, zbog aktivnosti iz 2012., preciziralo je ministarstvo u priopćenju.

Lee, bivši naturalizirani američki vojnik, 1994. se priključio CIA-i gdje je bio zadužen za vojačenje agenata za američke tajne službe. U tom svojstvu je boravio 1994. u nekoliko zemalja koje priopćenje ne navodi, sve do njegovog odlaska iz CIA-e 2007. nakon čega je otišao živjeti u Hong-Kong.

Zatim je s obitelji 2012. otišao živjeti u predgrađe Washingtona.

Izvješće ne precizira zašto je FBI pretražio njegovu hotelsku sobu u Honoluluu gdje su pronađene dvije bilježnice pune tajnih informacija, koje nije trebao posjedovati jer ih je trebao vratiti na odlasku iz CIA-e.

"Agenti su pronašli dvije bilježnice ispisane rukopisom tajnih informacija u pogledu obrane, stvarnih identiteta i brojeva telefona tajnih djelatnika CIA-e, bilješke sa sastanaka s agentima, mjesta susreta i adrese tajnih skloništa", precizira ministarstvo pravosuđa.

 

Pročitajte više