Majke Srebrenice oprostile Kolindi: "Ona je i dalje kraljica, bez obzira na sve"

Foto: Hina

MAJKE Srebrenice oprostile su Kolindi njene izjave o BiH kao uporištu islamističkih radikala te su je opet nazvale kraljicom Balkana.

"Ona je i dalje ostala kraljica. BiH je uvijek imala kraljice. Ja sam je pozvala, jer je ona jedina žena na Balkanu koja je predsjednica jedne države i ona je za mene kraljica, bez obzira na sve. Ona direktno nije nama Majkama ništa rekla. Mi smo njoj zamjerili, ali se nismo naljutili", kazala je Munira Subašić, predsjednica udruženja Majke Srebrenice nakon sastanka s hrvatskom predsjednicom, prenosi N1.

"Danas smo o tome malo razgovarali. Kada osjetimo da nas netko uvrijedi onda to i kažemo", kazala je novinarima predsjednica udruge Majke Srebrenice Munira Subašić dodajući kako je zapravo taj nesporazum "bio riješen i ranije".

"Zamjerili smo joj ali nismo se naljutili", pojasnila je Subašić

"Bili smo joj zahvalni kada je 2015. došla u Potočare i tamo izgovorila pravu riječ odnosno kazala da se tamo dogodio genocid", kazala je Subašić.

Podsjetla je kako je u Srebrenici 1995. bilo i ubijenih Hrvata pa udruge koje okupljaju članove obitelji žrtva tamo stoga žele napraviti kapelu kako bi se i katolici mogli pomoliti.

Razgovarali su i o konferenciji planiranoj 2018. sa studentima šest država s područja bivše Jugoslavije na kojoj bi se razgovaralo o srebreničkom genocidu a a hrvatska je predsjednice, kazala je Subašić, obećala biti jednim od pokroviteljem skupa.

Podsjetimo, nakon što su Majke Srebrenice Kolindu nazvale kraljicom Balkana, u rujnu prošle godine došlo je do zahlađenja odnosa. Povod su bile Kolindine izjave o BiH kao o uporištu islamističkih radikala.

"Tada su takve izjave dolazile iz Srbije, a na kraju je sve okončano genocidom nad Bošnjacima. I sami znate da i danas, 22 godine nakon genocida, tražimo kosti naše djece i muževa. I sami znate da smo vas nekad smatrale i oslovljavale 'kraljicom Balkana' i u vama vidjele nadu za neka bolja vremena i odnose na ovim prostorima. Nažalost, grdno smo se prevarile", stoji u pismu iz rujna adresiranom na hrvatsku predsjednicu.

 

Pročitajte više