Sjeverna i Južna Koreja Zimske olimpijske igre otvaraju pod istom zastavom

Foto: Getty Images

JUŽNOKOREJSKO ministarstvo ujedinjenja objavilo je kako je u razgovorima sa sjevernokorejskom delegacijom dogovoreno kako će u mimohodu na svečanosti otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu 9. veljače sportaši iz te dvije zemlje na stadion ući zajedno pod istom zastavom, a kako će se ženska reprezentacija u hokeju na ledu sastojati od igračica iz obje Koreje.

Sportaši iz obje Koreje tako bi na svečanosti otvaranja trebali stupati pod zastavom ujedinjene Koreje, odnosno plavom kartom korejskog poluotoka na bijeloj podlozi.

Sjeverna Koreja će na ZOI u Pjongčang poslati delegaciju od 550 osoba, od toga će 230 biti navijačice, 140 akrobati, a njih 30 taekwondoaši. Čitava će delegacija u Južnu Koreju doći 25. siječnja.

Zajednička zastava prvi put se koristila 1991. godine na Svjetskom prvenstvu u stolnom tenisu. Od tada se u više navrata koristila na sportskim događajima, posljednji put 2006. na Zimskim olimpijskim igrama u Italiji.

Današnji dogovor zapravo je rezultat pregovora koji se vode od početka ove godine. Nakon prilično oštrih tonova i prijetnji prošle godine, u novogodišnjoj poruci Kim Jong-un je otvorio mogućnost pregovora. To se i dogodilo i danas je došlo do dogovora o zajedničkom nastupu na ZOI-u.

Ipak, neki saveznici Južne Koreje su zabrinuti jer smatraju da Sjeverna Koreja pregovorima samo kupuje vrijeme dok istovremeno i dalje razvija svoj nuklearni program.
 

Pročitajte više