Plenković: Smanjit ćemo PDV

Foto: Patrik Maček/ Pixsell

PREMIJER Andrej Plenković izjavio je u Aktualnom prijepodnevu da će vlada smanjiti PDV, te još jednom branio ministricu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadu Murganić zbog sporne izjave u slučaju župana Alojza Tomaševića i njegove supruge.

Podsjetivši ga kako je u kampanji obećavao da će, ako postane premijer, smanjiti PDV, Marijo Habek (SDP) zapitao je Plenkovića hoće li održati to obećanje.

"Da ili ne", zatražio je Habek, na što je s "da" kratko odgovorio Plenković i dometnuo "što ćemo sad".

No Plenković nije otkrio kada će se to dogoditi.

Zdravko Marić je prije nekoliko dana već najavio mogućnost smanjenja PDV-a.


"Nastavit ćemo ne samo razmišljati, analizirati već i pripremati teren, jer mislimo da nam situacija u proračunu i sjajni rezultati 2016. i 2017. daju za pravo i obvezu da u tom smjeru nastavimo.

Evidentno je da svako porezno, administrativno rasterećenje građana i poduzetnika ima pozitivne efekte i implikacije i na gospodarsku aktivnost i na sam proračun. U prvom koraku smo se fokusirali na neizravne poreze - porez na dobit i porez na dohodak - i u tom smjeru ćemo sigurno nastaviti. Ozbiljno razmišljamo i o neizravnim porezima, u prvom redu o porezu na dodanu vrijednost", komentirao je Marić prije nekoliko dana na HRT-u najavljujući time kako bi PDV u 2019. mogao biti niži.

 

Pročitajte više