Zašto je ubijen lider kosovskih Srba, je li razlog organizirani kriminal?

Foto:uni-graz.at, Hina

FLORIAN Bieber sveučilišni je profesor iz Graza i voditelj tamošnjeg Centra za studije o jugoistočnoj Europi. Studirao je politologiju u SAD-u i Austriji, a doktorirao na Bečkom sveučilištu. Autor je niza znanstvenih radova i knjiga o raspadu Jugoslavije, Bosni i Hercegovini, Srbiji i nacionalizmu u regiji te ga smatraju jednim od vodećih europskih stručnjaka za područje jugoistočne Europe i nacionalizam. Živio je u Beogradu i Sarajevu i govori naš jezik.

S obzirom na to da je jučerašnji atentat na umjerenog lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića - koji je izrešetan s pet metaka ispred ureda u Kosovskoj Mitrovici na sjeveru Kosova, u kojem žive preostali Srbi - ozbiljno uzdrmao političku scenu na Kosovu i Srbiji te izazvao i trenutni prekid pregovora između Beograda i Prištine, kao i burne reakcije srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, obratili smo se Bieberu za kratku stručnu analizu aktualne situacije.

Ivanovićeva kritika organiziranog kriminala kao razlog za ubojstvo?

“Zasad znamo jako malo o pozadini ubojstva. Ipak, Oliver Ivanović bio je kritičan prema organiziranom kriminalu na sjeveru Kosovu, a smetalo mu je i povećanja političke kontrole nad kosovskim Srbima koje provodi Vučićeva vlada, a na štetu lokalne politike. Njegovo ubojstvo na prvu se čini kao da ima manje veze s etničkim tenzijama, a više s povezanošću politike i kriminala na sjeveru Kosova”, objašnjava Bieber.

Dodaje kako “prve reakcije pokazuju da će Ivanovićevo ubojstvo svi koristiti za svoje ciljeve”, ali se tek treba pokazati hoće li ovaj događaj “pokrenuti slamanje utjecaja kriminala i mutne politike koji kontroliraju sjever Kosova”.

Pitali smo Biebera tko bi mogao profitirati od Ivanovićeva ubojstva. On na to odgovara da je ubijeni političar “bio jedan od nekolicine važnih kritičnih glasova na temu organiziranog kriminala i dominacije Vučića i srbijanskih vlasti nad politikom kosovskih Srba”, ali ne nudi jasno predviđanje.

Postoji veliki rizik da će doći do eskalacije odnosa Beograda i Prištine

Kada je pak riječ o odnosima Beograda i Prištine, Bieber ističe da je dobro što “obje strane surađuju u istrazi i što su osudile ubojstvo”, ali ipak postoji “veliki rizik da će Ivanovićevo ubojstvo biti politički zloupotrebljeno i dovesti do eskalacije odnosa”.

Za kraj pitamo Biebera hoće li ubojstvo Olivera Ivanovića izazvati šire i negativne posljedice za cijeli zapadni Balkan i kako se ono reflektira na unutarnjopolitičku scenu Kosova i Srbije. Ovaj ugledni stručnjak napominje kako ovaj slučaj ponovno podsjeća da je u srpskoj enklavi na sjeveru Kosova “malo prostora za kritičke i alternativne glasove”, zbog čega “trebaju biti zabrinuti i Srbija i Kosovo”.

“To nas podsjeća da sukob nije samo oko etničkih pitanja ili različitih pogleda o odnosima između naroda, nego i o odnosu prema organiziranom kriminalu i bezakonju koji su profitirali zbog izostanka dogovora dviju strana”, zaključuje Florian Bieber.

Pročitajte više