VUJOVIĆ I SUCI ĆE BITI IZBAČENI S EURA? Vodstvo EHF-a pripremilo kazne za glavne glumce lakrdije

Foto: Marko Lukunić / Pixsell

SKANDALOZNE odluke litavskog sudačkog para na utakmici Slovenija - Njemačka (25:25) te ista takva izjava slovenskog izbornika nakon utakmice, mogle bi rezultirati teškim posljedicama po trojku. 

Utakmica je završila porazom aktualnog prvaka Europe 24:25. 
 
Ali nakon toga litavski suci pregledom snimke zaključuju da su senzacionalni pobjednici prekršili pravila te isključuju slovenskog igrača Blaža Blagotinšeka, a Nijemcima daju sedmerac.
 
Mindaugas Gatelis i Vaidas Mažeika dosudili su tako deset minuta nakon što je utakmica završila. Tobias Reichmann iskoristio je ovaj neočekivani dar i iz kaznenog udarca postavio konačnih 25:25.
 
Kako je uopće do toga došlo?
 
Sedam sekundi prije kraja Blaž Janc zabija gol za slovensko vodstvo i, činilo se, pobjedu 25:24. Njemački golman Silvio Heinevetter odmah šalje loptu na centar kako bi njegov suigrač Paul Drux pokušao izjednačiti na samom kraju.
 
Ali Druxov udarac u polukrugu na sredini blokira Blagotinšek, uz kojeg je još jedan njegov suigrač. 
 
Pritom je sporno što slovenski igrač nije bio udaljen tri metra od izvođača. Pravila su u tom slučaju ovakva:
 
"Ako u posljednjih 30 sekundi igre, dok lopta nije u igri, igrač odugovlači ili sprječava protivnika da izvede loptu ili zapuca prema golu, sudac ga mora diskvalificirati te dosuditi sedmerac za protivničku momčad", stoji u revidiranim pravilima IHF-a koja su na snazi od 2015. godine.
 
Dan nakon utakmice, njemački novinari citirali su vratara njihove reprezentacije:
 
"Znao sam za to pravilo i odmah nakon što su Slovenci blokirali Druxov šut s centra, rekao sam za to sucima", otkriva Silvio Heinevetter.
 
Gatelis i Mažeika nakon instrukcija njemačkog golmana pregledali su snimku i po završetku utakmice dali Nijemcima spasonosni sedmerac.
Nakon ovoga sve kanale i profile EHF-a na društvenim mrežama Slovenci su zasuli uvredama. Pridružili su im se i brojni neutralni ljubitelji sporta i rukometa.
 
Oni u sudačkoj odluci na štetu Slovenije i jasno, u korist Njemačke, vide zavjeru na račun male zemlje i reprezentacije, kako bi se pogodovalo velikoj sportskoj naciji, aktualnom prvaku Europe i što je najvažnije, zemlji u kojoj se na rukometu okreće daleko najveći novac na kontinentu.
 
Posebno skandaloznom smatraju način na koji je donesena odluka o sedmercu i to što je dosuđen i izveden debelo po završetku utakmice.
 
Dodaju ono što ističe i slovenski izbornik Veselin Vujović, da se ovakva odluka nikada ne bi dosudila u korist Slovenije, posebno ne na ovakav način. Vujović je istaknuo i još nekoliko situacija u kojima su suci oštetili njegovu momčad.
 
"Pitao sam ih zašto nisu njemačkog igrača isključili napad prije kad smo mi izvodili brzi centar. Oni meni: 'Pa zabili ste gol.' Ja ih pitam zašto niste zaustavili vrijeme i isključili ih, a oni meni da 'nećemo sad o tome'", otkrio je Vujović.
 
EHF naravno osjeća gnjev mnogih ljubitelja rukometa, a u situaciji u kojoj se europski rukomet bori za svakog gledatelja, lako je žrtvovati dva sudačka pijuna, posebno nakon što su odradili zadaću. Uostalom, Gatelis i Mažeika ionako su bili rezervni sudački par za ovaj meč, iza Rumunja Dina i Dinua.
 
Njemački mediji navode da neslužbeno saznaju ono što je EHF odlučio, ali čeka s objavom; litavski suci suspendirani su za nastavak EP-a.
 
Ali nisu litavski suci jedini koji će platiti ceh. Prema istom izvoru, velika većina vrhuške EHF-a je za to da se do kraja Eura s prvenstva izbaci i slovenski izbornik.
 
Razlog je ono što je izjavio nakon sudačke predstave.
 
Nakon što je Nijemcima dosuđen sedmerac nakon isteka vremena, Vujović je sam stao na gol kao da će on braniti.
 
"Htio sam napraviti sprdnju, neki show. Oni su već ionako napravili cirkus od rukometa, pa zašto se ja ne bih priključio? Napravili su sport smiješnim jer ga vode debili!" bjesnio je Vujović.
 
"Debili" očito uzvraćaju udarac. 
 

Pročitajte više