VIDEO Premijer i ministri odgovaraju na pitanja u Saboru, Bernardić pitao Plenkovića - "Di su pare?"

Foto: Hina

NAKON jednomjesečnog odmora počinje 7. sjednica Hrvatskog sabora na kojoj saborske zastupnike čeka više od 100 točaka dnevnog reda.


Nova sjednica uobičajeno će početi Aktualnim prijepodnevom, na kojemu će pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i članovima vlade postaviti 39 zastupnika. Sabor će raspraviti, među ostalim, premijerovo Izvješće o sastancima Europskog vijeća u prošloj godini.

> Evo kako si naštimavaju pitanja

Sjednicu možete pratiti na Indexu.

"Di su pare?'"

Bernardić je pitao Plenkovića "Di su pare?". A onda je nakon par trenutaka šutnje nastavio: "Di su pare? Di je Pretjerivač? Di je Ministarstvo ljubavi? Ako John Oliver može na HBO-u na krajnje urnebesan način dati osvrt na Donalda Trumpa, zašto se to ne može ovdje? Vlada ne smije braniti i gušiti satiru. Što ćete napraviti da spriječite satiranje satire u Hrvatskoj?"..., dio je Plenkovićevg pitanja.

"Ne znam je li pitanje plod team buildinga ili velikog analitičkog pristupa brojnim problemima kojima se Hrvatska suočava.... Ja sam apsolutno za satiru, veliki sam pobornik humorističnog pristupa politici...", rekao mu je Plenković.

Marić: Trošimo koliko zarađujemo

Ministar financija Zdravko Marić pohvalio se stanjem i trendovima hrvatskih javnih financija, suficitom i smanjenjem javnog duga drugu godinu za redom, rekavši kako Hrvatska troši onoliko koliko zarađuje.


Hrvatska iz proračuna poreznih obveznika troši onoliko koliko zarađuje, nakon dugo vremena u takvu smo se situaciju doveli realnim i racionalnim planiranjem, a poglavito odgovornim izvršavanjem proračuna, istaknuo je Marić odgovaraći na upit HDZ-ove Gordane Perić kakvi su trendovi u javnim financijama.

Pozivajući se na preliminarne podatke za prošlu godinu, Marić ističe kako je vidljivo značajno bolje izvršenje državnog proračuna, napredak u izvršavanju proračuna izvanproračunskih korisnika. Kad se tome doda i lokalna samouprava možemo konstatirati da smo proteklu godinu završili ne samo s banalsiranim proračunom, nego u suficitu, dakle ostvarili smo višak prihoda, nad rashodima i to je glavni razlog zašto naš javni dug, drugu godinu za redom, bilježi smanjivanje sa 82, 5 na 78 posto, odgovorio je ministar zastupnici Perić.

Vlada respektira i razumije važnost Đure Đakovića za Slavonski Brod, poručila je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić HDZ-ovu Peri Ćosiću koji je prenio bojazni da Vlada neće brinuti o toj tvrtki nakon što ju je Vlada, revidirajući listu tvrtki od strateškog i posebnog interesa, skinula s te liste.

Pozornost koju Vlada posvećuje društvima u kojima je dioničar, nije povezana s bilo kakvim popisom, ističe Dalić i navodi da nova Uprava Đure Đakovića ima vrlo jasne instrukcije da treba učiniti "najveće napore" u daljnjim aktivnostima za traženje potencijalnog strateškog partnera, proširenju tržišta i broja kupaca, te poduzeti sve mjere na smanjivanju troškova, restrukturiranju.

Država će u mjeri u kojoj je dioničar, a to je 38 posto, očekujući podršku drugih dioničara, podržati sve aktivnosti na jačanju proizvodnje i povećanju broja partnera i kupaca Đure Đakovića i traženju strateškog partnera kao što je činila i do sada, rekla je Dalić.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić očekuje da će novi zakon o poljoprivrednom zemljištu te europske potpore donijeti pomake u domaću poljoprivredu. Očekujem da ćemo u ovoj i idućoj godini imati više farmi, efikasniju i konkurentniju hrvatsku poljoprivredu, da će se negativni trendovi pretvoriti u pozitivne, odgovorio je Tolušić nezavisnom Tomislavu Žagaru koji upozorava da je domaća poljoprivreda u teškom stanju, da trendovi nisu dobri, da se u žitnici Slavoniji uvoze pekarski proizvodi.

Hasanbegović ministrici Divjak: "Sjedi, jedan"

Zlatko Hasanbegović upitao je ministricu obrazovanja Blaženku Divjak o prijedlogu kurikuluma povijesti za kojeg kaže da su ga povjesničari ocijenili "promašenim i nepopravljivim". Upitao ju je kada će raspisati poziv ili natječaj za novu stručnu skupinu za povijest.


"Razmislite o formulaciji kada nekoliko stotina stručnjaka profesora, znanstvenika, učitelja, etiketirate na način na koji ih etiketirate. Svi oni koji su radili na tome i nisu se svrstali ni na koju opciju, ako ništa drugo, zaslužuju da im na tome zahvalite", kazala mu je Divjak te istaknula kako je kurikulum u skladu s Deklaracijom o Domovinskom ratu.

"Niste mi dogovorili na pitanje. Vi ste poslali kurikul na recenziju ustanovi čije je znanstveno vijeće već objavilo recenziju svih kurikulnih dokumenata, a čiji sažetak u dvije ključne riječi glasi neprovedivo i nepopravljivo. Nastavničkim rječnikom: Sjedi, jedan", odgovorio joj je Hasanbegović.

Plenković o Uljaniku: Mišljenje EK očekujem u najskorijem roku

Očekujem da nam Europska komisija u najskorijem roku dostavi mišljenje i da se nakon toga krene u realizaciju Vladine odluke, odgovorio je premijer Andrej Plenković na saborskom aktualnom prijepodnevu SDP-ovu Peđi Grbinu, kojeg je zanimalo kada se od Komisije može očekivati odgovor važan za pulski Uljanik.

Ministarstvo gospodarstva, naveo je premijer, u stalnoj je, dnevnoj komunikaciji s nadležnom upravom Komisije te će učiniti sve da se realizira Vladina odluka o davanju jamstva Uljaniku za podizanju kredita od 96 milijuna eura.


Kombinacija državnih jamstava i pronalaženje strateškog partnera je nešto što može biti svojevrsni i Plan A i Plan B, rekao je Plenković SDP-ovcu Grbinu, kojeg je zanimalo koji je plan B, odnosno što će se učiniti ako se od EK ne dobije suglasnost.

 Grbin se suglasio s premijerom da se "ne može odricali odgovornost sadašnje Uprave" tog pulskog brodogradilišta, ali i naglasio kako Plenković nije rekao što će se dogoditi ako Europska komisija ne odobri Vladi davanje jamstava Uljaniku za podizanje kredita.

Plenković: Vlada vodi računa i o Uljaniku i o zaposlenicima

Premijer je poručio kako će Vlada voditi računa i o Uljaniku i o zaposlenicima, da prati poruke sindikata. Činjenica da je Vlada donijela odluku o jamstvima može biti jasna poruka da ćemo učiniti sve da se zadrže radna mjesta, kako bi Uljanik bio održivo brodogradilište, rekao je Plenković.

Odbacio je prozivke Siniše Hajdaša Dončića (SDP) o "uhljebljivanju" HDZ-ovih članova u državnoj upravi. "Referirate se na zapošljavanja nužna u nekim segmentima državne uprave, možete koristiti prigodu da aludirate da su to članovi HDZ-a, no naš je cilj da ta uprava bude profesionalna, da oni koju u nju dolaze čine to temeljem kvalifikacija, natječaja, transparentno i toga ćemo se držati, rekao je premijer.

Ministra državne imovine Gorana Marića, ministra po njemu “nepotrebnog ministarstva”, Krešo Beljak (HSS) pitao je u kojoj je fazi 'afera Šmidhen'. Istoimeni kompleks u Samoboru nekada je zapošljavao gotovo 200 ljudi, imao je hotel, bazene, a sada je porušen do temelja, upozorio je Beljak.

Marić: Dok sudski postupci ne dobiju epilog ne znamo sudbinu projekta Šmidhen

Ministar Marić odgovara kako je o tom pitanju nezahvalno govoriti, jer o njemu traje mnoštvo sudskih i kaznenih postupaka. Dok postupci nemaju epilog, nemoguće je znati sudbinu projekta, rekao je Beljaku i najavio mu detaljan pisani odgovor.

Epilog je da kontroverzni poduzetnik tuži državu za tri milijarde kuna naknade, uzvratio je Beljak te ministru poručio kako bi bilo dobro o svemu pitati “Jozu Sarača, Duvnjaka, Kapulicu".

Novi zakon o cestovnom prometu, koji je u pripremi, donosi novu definiciju auto-taksi prijevoza - po kojoj će se više ljudi moći istovremeno voziti taksijem koji će stajati na više mjesta, a taksi će se legalno moći naručiti aplikacijom i za sve će vrijediti jednaka pravila - odgovorio je ministar prometa Oleg Butković HDZ-ovu Miru Totgergeliju, koji je prenio nagađanja kako će taj zakon izazvati kaos.

Išli smo u liberalizaciju tržišta, gradovi i općine više neće moći odrediti koliko će dozvola biti izdano na njihovu području, rekao je Butković.

Pročitajte više