Zašto su roditelji u SAD-u držali 13 djece u lancima? Psiholog ima teoriju

Foto: Facebook

RODITELJSKI par iz SAD-a, koji je danas uhićen zbog držanja svojih 13 djece u neljudskim uvjetima, živio je u otmjenoj kući u predgrađu, imao dobre aute i išao na brojna obiteljska putovanja. 
 
No kad je policija u nedjelju ušla u njihov dom u Perrisu, Kalifornija, pronašla je prljavu i izgladnjelu djecu u dobi od 2 do 29 godina, privezanu za krevete lancima i katancima. Zatočena djeca pronađena su samo zahvaljujući jednoj od 17-godišnjoj kćeri koja je uspjela pobjeći iz kuće, nazvati 911 i upozoriti policiju da su njena braća i sestre zatočeni u kući. Ali što se događalo iza vrata obitelji Turpin - i zašto?
 
Obiteljske slike iz Disneylanda i Las Vegasa, religiozno školovanje od kuće
 
Na društvenim mrežama David i Louise Turpin sa svojih 13 djece mogu se vidjeti na fotografijama u Disneylandu i Las Vegasu. Djed i baka, koji su zadnji put vidjeli unuke prije 4-5 godina, kažu da su izgledali kao “sretna obitelj”, iako su primijetili da su djeca “izgledala mršavo”, piše BBC. 
 
Njihove unuke roditelji su školovali kući, a imali su toliki broj djece jer ih je “Bog pozvao” da imaju koliko god djece mogu imati, objasnili su djed i baka. I samo školovanje očito je bilo religiozno motivirano - djeca su navodno morala učiti napamet dugačke odlomke iz Biblije, a neka djeca pokušavala su naučiti čitavu Bibliju napamet. Unatoč tome, obiteljska škola Turpinovih, nazvana Sandcastle Day School, bila je registrirana kao “nereligiozna”. Škola je registrirana na njihovoj adresi, s Davidom Turpinom kao ravnateljem.
 
 
15-člana obitelj živjela od jedne plaće
 
Gotovo svi svjedoci opisuju Turpinove kao pristojne i brižne prema djeci. Međutim, znakovito je da susjedi nikad ili gotovo nikad nisu vidjeli njihovu djecu. “Nisam ni znao da ima djece u kući”, rekao je susjed Andrew Santillan za CBS.
 
Ova 15-člana obitelj uzdržavala se na samo jednoj plaći - David je radio kao inženjer i zarađivao 140.000 dolara godišnje u firmi Northrup Grummman. Louise je bila kućanica. No Davidova primanja, iako solidna, očito nisu bila dovoljna jer je par 2011. proglasio bankrot, nakon što je nakupio oko 240.000 dolara duga.
 
Forenzički psiholog David Canter za Independent je iznio svoje viđenje ovog jezivog slučaja, a pri tome su mu kao tragovi poslužile upravo brojne obiteljske fotografije Turpinovih na njihovom zajedničkom Facebook profilu. Fotografija u kojoj 13 djece nasmiješeno pozira s roditeljima, noseći iste crvene majice s natpisima “stvar 3, stvar 5, stvar 12” itd., koji predstavljaju njihov "redni broj", posebno je simptomatična. Očito se radi o obitelji koja misli da je smiješno predstaviti svoju djecu po brojevima i nazvati ih “stvarima”, umjesto njihovim imenima.
 
Obitelj kao svojevrsni kult s ocem kao vođom
 
Na drugim fotografijama s njihove obnove bračnih zavjeta u Las Vegasu djeca su također uniformirana - kćeri imaju identične haljine, a sinovi odijela. Djeca, u biti, izgledaju kao dekoracije za ceremoniju svojih roditelja, primjećuje Canter. 
 
Iako su slučajevi djece koju roditelji drže u zatočeništvu, poput slučaja Josefa Fritzla, često motivirani seksualnim zlostavljanjem, ovdje nema tragova koji bi upućivali na to. Druga mogućnost je da su roditelji držali djecu zatočenom iz religioznih ili ideoloških razloga, na što ovdje upućuje njihovo religiozno školovanje od kuće. S tim povezan motiv je i roditeljsko nepovjerenje u okolinu, od koje žele izolirati svoju djecu. Takve obiteljske situacije imaju obilježja kulta u kojem otac obično ima ulogu vođe, psihološki manipulirajući suprugom i djecom. Fotografije s Facebooka definitivno sugeriraju takav scenarij, kao i činjenica da je osam godina stariji od svoje supruge.
 
David Turpin vjerojatno nije imao očiti mentalni poremećaj, s obzirom na to da je uspio zadržati prilično zahtjevan inženjerski posao, zaključuje Canter. Čini se vjerojatnijim da je zabrinutost roditelja zbog nedostatka sredstava za uzdržavanje brojne djece postepeno kulminirala i rezultirala užasnim uvjetima u kojima su Turpinovi držali svoju djecu.
 
Velike obitelji obično spadaju u dvije kategorije: ili su kaotične ili razviju formalne, često ritualističke procedure za vođenje dnevnih aktivnosti. Moguće je da su Turpinovi, kako im je financijska situacija postajala teža, postajali sve represivniji prema djeci u očajničkom pokušaju da ih kontroliraju i odgoje na način koji su smatrali ispravnim. A njihova religijska uvjerenja vjerojatno su u tome imala veliki udio. 

Pročitajte više