Markićkin portal osuđen je zbog govora mržnje, a večeras je na HTV-u dijelila lekcije o govoru mržnje

Screenshot: HRT

U VEČERAŠNJEM Otvorenom tema je bila govor mržnje na internetu.

Gostovali su bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, Igor Peternel iz Hrvatskog helsinškog odbora, kolumnist Telegrama Dragan Markovina, Krunoslav Borovec iz MUP-a te Željka Markić iz inicijative U ime obitelji.

Na početku emisije prikazan je prilog u kojemu se, između ostalog, govorilo o kolumnistici Markićkinog portala Aneli Todorić koja se požalila na slobodu govora nakon svog teksta o psima u krevetu. Prilog govori i o govoru mržnje, posebno nakon smrti Feralovca Predraga Lucića. Spomenut je i apel Aleksandra Stankovića u svojoj emisiji Nedjeljom u 2, kad je pozvao na zaustavljanje govora mržnje u medijima.

Zakon o medijima

Obuljen-Koržinek govorila je o nadolazećem zakonu o medijima.

"Bio je uključen niz ministarstava i agencija, kao i pučka pravobraniteljica. Prvi dio se odnosio na pravljenje dobre analizei  prikupljanja podataka. S druge strane, treba prikupiti informacije o kampanjama. Nakon prikupljenih informacija, donesena je odluka da će se ići sa zakonodavnom inicijativom. Imamo zakon koji dobro uređuje pitanja govora mržnje. Imamo cijeli sklop zakona koji se tiču medija, ali tu ulazimo na sklizak teren, vezano uz komentare koji se pojavljuju. Imamo internet kao novi kanal komunikacije koji je javan. Ovo nije pitanje kojim se bavimo samo u Hrvatskoj. U nizu europskih država raspravlja se što učiniti da postojeće zakonodavstvo bude što učinkovitije. Uvijek treba voditi računa o načelu razmjernosti", rekla je ministrica kulture.

Ranko Ostojić rekao je kako je Njemačka ekstreman primjer ovakvog zakona.

"Uvela je radikalne mjere. Odlučili su se za varijantu društvenih mreža, a ne medija. Kad sam vidio Stankovićevu poruku, ona se odnosila na mržnju u medijima. U njemačkom modelu kazne su drakonske", rekao je Ostojić.

Govor mržnje


Željka Markić rekla je kako su ukazali na činjenicu da Facebook nije zaštitio korisnike u slučaju pisanja o samoubojstvu Slobodana Praljka.

"Imali smo oblik cenzure. Mislim da je Njemačka uzela dobar pristup kažnjavanja velikih platformi. Ja razlikujem društvene mreže, ljude i medije. Mislim da jedan veliki dio medija u Hrvatskoj nije profesionalan. Oni huškaju i stvaraju oblik mržnje na određene ljude koji oni po svom ključu odabiru. Na portalu Narod kolumnistica je objavila članak o kućnim ljubimcima. Ja sam u svoj inbox dobila slike ljubimaca i uvrede. Rekli su mi da me vrijeđaju jer vrijeđam druge pse. Hajku na gđu Todorić nisu generirali nepristojni ljudi nego mediji", rekla je Željka Markić.

"Mislim da ste zadnji koji možete govoriti o borbi protiv govora mržnje", rekao joj je Ostojić nakon što je nabrojao afere s Narodom.

Markić mu je rekla kako tvrdnje koje je naveo nisu istinite.

Markovina je ustvrdio kako su riječi Željke Markić i djelovanje njenog portala u raskoraku.

Edukacija o mržnji

"Gđa Markić je krivo protumačila situaciju u Njemačkoj. Tamo je zabranjeno veličanje ratnih zločina. Vi možete misliti što hoćete o Praljku, ali on je ratni zločinac", rekao je Markovina.

"Što se tiče Praljka, tražili smo da se hrvatske građane zaštiti od cenzure. Tu se ne radi o veličanju ratnog zločina nego o borbi za istinu. Tražili smo od hrvatske vlade da zatraži od Facebooka da poštuje hrvatski Ustav", odgovorila je Markić.

Peternel je upozorio kako je opasno u ovom stupnju demokracije ići s restriktivnom politikom.

"Govor mržnje treba izbjegavati edukacijom u svim porama društva", rekao je.

"Stanković je uvrijedio neke ljude, nazvavši ih intelektualnim krkanima. Što je to nego govor mržnje, nije govor ljubavi", dodao je.

Borovec je rekao da još nije definirano što se sve treba obuhvatiti novim zakonom. Opisao je postupak nakon prijetnji putem društvenih mreža.

Predstave koje vrijeđaju ljude


Nina Obuljen Koržinek je kazala kako je jako važno razlučiti što se na što odnosi. Od zakona o kojem danas komuniciraju, do područja koje je potpuno deregulirano.

Markić je rekla da su pripremili analizu portala Novosti. Dodaje kako su Novosti pokazivale netoleranciju.

"Izvijestili smo nadležne institucije, ali opet su dobili sredstva", rekla je.

Govorila je kako neki filmovi i predstave vrijeđaju ljude. Obuljen Koržinek joj je rekla kako postoje velike razlike između mržnje i umjetničke fikcije. Rekla joj je kako nije korektno da miješa potpuno različite kategorije.

"Ja volim raznolikost"

Markovina je upitao postoji li sloboda umjetničkog stvaranja u ovoj zemlji, aludirajuću na Frljićevu predstavu u Splitu. Upitao je Željku Markić zalaže li se za umjetničku slobodu i želi li getoizirati manjine.

Markić mu je odgovorila kako se novac poreznih obveznika ne smije koristiti za nešto što građani ne znaju za što se dodjeljuje.

"Problem je u novcu iz proračuna, a ne u predstavama", rekla je Markić na komentar Obuljen Koržinek koja je rekla kako je ponosna što nijedna predstava ni knjiga nije zabranjena u Hrvatskoj.

"Ja volim raznolikost", rekla je Markić na Ostojićev komentar o njemačkom sustavu.
 

Pročitajte više