Ubojstvo političara na Kosovu glavna vijest u stranim medijima, donose i izjavu srpskog princa

Foto/Screenshot: Hina/Sky News

VIJEST o ubojstvu predstavnika kosovskih Srba Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici odjeknula je ne samo u regiji nego i svijetu.
 
>>Tko je bio ubijeni lider kosovskih Srba Oliver Ivanović
 
>>VIDEO, FOTO U Mitrovici opsadno stanje, Vučić žestoko prijeti, poznati novi detalji o napadačima

 

''Glavni kosovsko-srpski političar Oliver Ivanović nasmrt upucan'', naslov je članka na BBC Newsu, koji za Ivanovića navodi da je smatran za umjerenog kosovsko-srpskog lidera te ističe da su srpski vladini pregovarači napustili pregovore pod posredništvom EU-a s kosovskim Albancima u Bruxellesu nakon vijesti.

''Kosovo je i dalje etnički podijeljeno otkad se unilateralno odcijepilo od Srbije'', piše BBC i dodaje da je lider kosovsko-srpske stranke Sloboda, demokracija, pravda imao vodeću ulogu u pregovorima s NATO-om i EU-om. No isto tako navodi da je bio suočen s ponovljenim suđenjem za navodne ratne zločine protiv etničkih Albanaca počinjene 1999. nakon što su ga u siječnju 2016. EU suci na Kosovu osudili na devet godina, a žalbeno vijeće odbacilo nepravomoćnu presudu. Ivanović, koji je dospio u vrh politike među Kosovskim Srbima nakon rata na Kosovu 1999., poricao je sve optužbe.

The Guardian: Povlače se pitanja o međunarodnim misijama i toleriranju organiziranog kriminala

The Guardian također izvještava da je ''kosovsko-srpski političar Oliver Ivanović nasmrt upucan ispred stranačkog sjedišta'', i to na dan kad su Beograd i Priština počeli pregovore o normaliziranju odnosa. Ivanovića opisuje kao ''popularnog bivšeg državnog tajnika za Kosovo i Metohiju u srpskoj vladi, koji je bio protivnik srpske stranke na Kosovu koja je imala podršku vlade''. 

U članku se upozorava da bi njegova smrt mogla dodatno zakomplicirati problematičan odnos između Kosova i Srbije, koja i dalje regiju smatra odmetnutom provincijom, ali i da ''povlači pitanja o međunarodnom održavanju mira i misijama za vladavinu prava u regiji, za koje kritičari tvrde da zatvaraju oči pred organiziranim kriminalom''.

Nadalje, iznosi se da je sjeverno Kosovo, u kojem dominiraju Srbi (koji čine oko 10 % stanovništva Kosova), i dalje pod značajnim utjecajem Beograda, a međunarodni diplomati navodno razmišljaju o ideji podjele. Tenzije oko Kosova već su jačale otkad je vlada u Prištini odlučila zaustaviti osnivanje suda za ratne zločine koji bi sudio za zločine koje su navodno počinili Albanci, što moguće uključuje i članove političke elite. 

Ivanović, kojem se i samom sudilo na međunarodnom sudu za Kosovo, upozoravao je o sigurnosnom ozračju na Kosovu i tražio ''aktivniji stav'' EU-ove misije za vladavinu prava Eulex i KFOR-a, NATO-ovih snaga za održavanje mira. Vozilo mu je već bilo zapaljeno u srpnju, prije lokalnih izbora. ''Ivanović je bio pragmatičan umjerenjak, željan pronaći kompromis koji bi poboljšao živote svih ljudi u Mitrovici, sjevernoj i južnoj. Ali bio je okaljan optužnicom za ratne zločine. Više se treba napraviti kako bi se zaustavile organizirane kriminalne strukture na sjeveru Kosova, a to uključuje i Beograd'', komentirao je neimenovani zapadni diplomat za The Guardian.

''Što god se dogodi, vjerojatno je da će ubojstvo biti iskorišteno u političke svrhe. Sumnjam da će ovo isto tako neki iskoristiti da bi preusmjerili pažnju s rastućih političkih tenzija oko novog kosovskog kaznenog suda'', komentirao je James Ker-Lindsay, specijalist za jugoistočnu Europu sa Sveučilišta svete Marije u Londonu, za isti list. 

Izaslanik glavnog tajnika UN-a: ''Međunarodne agencije spremne su pomoći istražiteljima''

Washington Post o današnjem ubojstvu političara i izvanrednoj situaciji na Kosovu izvještava iz minute u minutu. Napad se dogodio ''baš kad smo se nadali živjeti kao normalni ljudi'', komentirao je stanovnik kosovskog grada Gračanica Živorad Lazić. Ivanovićev kolega u kosovskoj Skupštini Slobodan Petrović rekao je da će ovo biti golem gubitak za srpsku zajednicu na Kosovu, ali i upozorio ''da ćemo imati mnogo posljedica'' ako vlasti ne pronađu ubojice. 

U članku se prenosi i komentar posebnog izaslanika glavnog tajnika i čelnika UN-ove misije na Kosovu, Zahira Tanina, da je šokiran i snažno osuđuje Ivanovićevo ubojstvo. Istražitelji ''moraju raditi brzo i učinkovito, a sve međunarodne agencije na terenu spremne su pomoći vlastima na bilo koji način koji može pomoći u brzom privođenju odgovornih'', naglasio je.

Nadalje se prenosi da je visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini nazvala predsjednike Srbije i Kosova kako bi u ime Unije izrazila osudu ubojstva, pozvala obje strane na ''pokazivanje smirenosti i suzdržanosti'', a vlasti na Kosovu da ''ne štede napore da pronađu počinitelje i privedu ih pravdi bez zadrške''. Ubojstvo su osudili i čelnik misije OSCE-a Jan Braathu te američki veleposlanik u Prištini Greg Delawie, koji je i sam pozvao ''sve strane da izbjegnu opasnu retoriku i pokažu smirenost u ovo osjetljivo vrijeme''.

Reuters: Ivanović relativno umjeren među kosovsko-srpskim ultranacionalistima 

Reuters ističe kako je ubojstvo povisilo tenzije u trenutku kad je nova runda pregovora u Bruxellesu trebala normalizirati odnose te prenosi pozive EU-a i SAD-a srpskim i kosovskim vlastima na ponovne napore u normaliziranju odnosa. Ivanovića opisuje kao relativno umjerenog među uglavnom ultranacionalističkim kosovsko-srpskim političarima te jednog od glavnih sugovornika dužnosnika EU-a, NATO-a i UN-a na Kosovu.

Također se navodi kako je Ivanović bio jedan od srpskih ''promatrača mostova'', koji su neposredno nakon rata sprečavali infiltraciju Albanaca u sjeverni dio Mitrovice i često bili uključeni u etničko nasilje. Nakon što se skupina rasformirala, mnogi članovi pridružili su se organiziranom kriminalu, ali Ivanović je ušao u politiku kao zagovornik kompromisa s kosovskim Albancima, iako je i dalje odbacivao neovisnost Kosova. 

Izvjestitelj EU parlamenta: ''Ovo može destabilizirati regiju''

Deutsche Welle objavio je video centra sjevernog dijela Mitrovice pod policijskom blokadom nakon ubojstva i prenio, između ostalog, upozorenje izvjestitelja EU parlamenta za Kosovo Igora Soltesa da bi incidenti poput ovog mogli destabilizirati sigurnost u regiji. ''Mirna situacija mogla bi se urušiti vrlo brzo. Mislim da je ključno da sve strane odgovore trijezno i razumno i pokušaju smanjiti tenzije kroz dijalog, jer bi inače moglo doći do nasilja'', rekao je Soltes za DW. Prenosi se i kriptična izjava srpskog princa Aleksandra Karađorđevića da ubojstvo ima ''mnogo počinitelja i još više naručitelja''.

 

Pročitajte više