FOTO Život na -62 stupnja: U najhladnijem selu na svijetu čak se i termometar smrznuo

Foto: Instagram

RUSKO selo Ojmjakon, najhladnije stalno naseljeno mjesto na svijetu, poznato je po ekstremno niskim temperaturama.

Kod njih je ekstremna hladnoća toliko uobičajena da su učenici dužni redovito pohađati školu sve dok se temperatura ne spusti na -52 °C.

"Nosio sam tanke hlače kad sam izašao na tu temperaturu i sjećam se da sam se osjećao kao da me hladnoća doslovno zgrabila za noge. Povremeno mi se čak i slina smrzavala na usnama", ispričao je fotograf Amos Chapple nakon posjeta Ojmjakonu.

Trenutna temperatura ovog sela u istočnom dijelu Sibira iznosi -62 °C, no moguće je da je i niža jer je digitalni termometar jednostavno prestao raditi prilikom mjerenja.

Neki od petstotinjak stanovnika tvrde da je dosegla -68 °C što bi bio novi rekord, budući da je do sad najniža izmjerena temperatura iznosila -67.7 °C, a zabilježena je 1933. godine. To je ujedno i najniža temperatura ikad izmjerena na sjevernoj hemisferi.

Naziv grada u prijevodu doslovno znači "Voda koja se ne smrzava", a to je ime dobio prema termalnim izvorima.

Voda se možda ne smrzava, ali sudeći prema fotografijama, ovdje se ljudima smrzava sve ostalo, uključujući obrve i trepavice.

Lokalci tvrde da ostavljaju automobile upaljene cijelog dana iz straha da ih više nikad neće moći pokrenuti ako isključe motor, prenosi Unilad.  

Pročitajte više