Predsjednik Europskog vijeća: EU je otvoren za mogućnost da Britanija ostane članica

Foto: Hina
 
EUROPSKA unija je otvorena za mogućnost da Velika Britanija promijeni mišljenje o Brexitu i ostane u Uniji, rekao je u utorak zastupnicima u Europskom parlamentu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.
 
Tusk je rekao da "ako vlada Ujedinjene Kraljevine ostane pri svojoj odluci da izađe iz EU-a, Brexit će postati stvarnost sa svim svojim negativnim posljedicama u ožujku 2019. godine".
 
"Još uvijek smo otvoreni za vas"
 
"Osim ako naši britanski prijatelji ne promijene mišljenje", rekao je. "Mi, ovdje na kontinentu, nismo promijenili mišljenje, još smo uvijek otvoreni za vas".
 
Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je rekao da se nada da će se Tuskova poruka "jasno čuti u Londonu".
 
Mogućnost drugog referenduma
 
Ti komentari europskih čelnika dolaze nakon što se u Britaniji intenzivirala rasprava o mogućnosti drugog referenduma o Brexitu.
 
Prošlog je tjedna bivši čelnik britanske stranke UKIP Nigel Farage, koji je bio jedan od najgorljivijih zagovornika Brexita, sugerirao da ne isključuje podržati pozive za drugi referendum.
 
U raspravi o zaključcima summita Vijeća u Europskom parlamentu čelnici najvećih političkih skupina upozorili su London da ne bude previše siguran u tranzicijsko razdoblje nakon Brexita koje su zacrtali čelnici EU-a u prosincu.
 
"Ako uvjeti neće biti dovoljni dobri, Europska pučka stranka ga neće prihvatiti", rekao je Manfred Weber, čelnik te najbrojnije skupine zastupnika. 

 

Pročitajte više