FOTO Ovo su ljudi iz Srbske časti koji za sebe tvrde da su humanitarci

Foto: Instagram

MINISTAR sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozorio je kako vlasti u Republici Srpskoj pod kontrolom Milorada Dodika formiraju paravojne postrojbe čiji je zadaća zastrašiti političke protivnike, a sve je usporedio sa stanjem kakvo je bilo 1991., kada su upravo pripadnici takvih postrojbi prouzročili incidente koji su doveli do eskalacije oružanih sukoba.

>> Ministar sigurnosti BiH: Dodik formira paravojne postrojbe, sve podsjeća na 1991. Moramo se braniti

Riječ je o navodnoj humanitarnoj organizaciji Srbska čast čiji su se pripadnici pojavili u Banjoj Luci 9. siječnja na obilježavanju dana RS-a. Društvenim mrežama šire se fotografije članova ove organizacije, na kojima oni uglavnom poziraju bez odjeće, prepuni srpskih nacionalističkih obilježja i tetovaža ratnih zločinaca.

Predsjednica vlade Republike Srpske Željka Cvijanović još je ranije demantirala da je riječ o paravojnim jedinicama. Rekla je kako su to podmetanja. "Toga nikad nije dosta Sarajevu i pojedinim strancima, pa se uvijek nešto stavlja u nekakav kontekst. Sada su odlučili da nas stave u kontekst globalnih stvari i tučnjave koje se događaju na relaciji velikih sila.

Mislim da su sve predimenzionirali i počeli su izmišljati neke stvari, a što se tiče institucija Republike Srpske, pažnja je usmjerena na MUP", istakla je Cvijanović.

Predsjednik Srbske časti Igor Blibija na konferenciji u Banjoj Luci kazao je kako su oni humanitarna organizacija. "Nemamo ni članove, imamo simpatizere širom RS-a. Naše djelovanje je humanitarnog karaktera i to je sve što radimo", rekao je.

Pročitajte više