Vlada priprema novi zakon, kažnjavat će govor mržnje na internetu

Screenshot: HRT

VLADA priprema novi zakon kojim će se kažnjavati govor mržnje na internetu, širenje lažnih vijesti te poticanje na nasilje. Na zakonu će, kako nam je neslužbeno potvrđeno, raditi posebna radna skupina, a odluka o potrebi donošenja novog zakona donesena je jučer na sastanku Središnjeg državnog ureda za digitalno društvo.

Više informacija o novom zakonu trebali bi iz vlade otkriti tijekom dana.

Detalji još nisu poznati, a samim time ni na koji će način biti regulirano i sankcionirano širenje mržnje na internetu. Zasad je poznato da će se zakon temeljiti na smjernicama koje je uvela Europska komisija, a koje predlažu uspostavljanje kontaktnih centara kroz koje korisnici mogu dojavljivati govor mržnje te ulaganje sredstava u automatsko otkrivanje takvog sadržaja na internetu. Radna skupina je, kako doznajemo, analizirala i njemački, prilično rigorozni zakon kojim se propisuje kazna od 50 milijuna eura za društvene medije koji u određenom roku ne obrišu sporan sadržaj.

 

 

Kako će izgledati zakon?

Na izradi zakona trebala bi raditi radna skupina Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva te predstavnici nekoliko ministarstava i agencija, među kojima predstavnici MUP-a, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Agencije za elektroničke medije, CARNETa, pučka pravobraniteljica i HAKOM, profesori s Pravnog fakulteta, GONG i HND.

Iako nikakvi detalji o kaznama po novom zakonu nisu poznati, pretpostavlja se da će se uvesti kazne za ilegalni sadržaj koji kompanije poput Facebooka, Twittera i Googlea ne uklone u određenom roku. Posebno će se inzistirati na edukaciji svih sudionika u komunikacijskom procesu te na omogućavanju građanima da prijave govor mržnje i pozivanje na nasilje preko interneta.


Zakon bi, prema najavama, trebao biti donesen prije ljeta.

Priča o potrebi kažnjavanja govora mržnje na internetu ovih se dana posebno intenzivirala nakon istupa Aleksandra Stankovića u "Nedjeljom u 2". Podsjetimo, on je na kraju emisije prekinuo svog gosta i održao govor o mržnji u komentarima ispod članaka u online medijima.

Stankovićev monolog i prijetnjama u komentarima

Stanković je predložio da država kažnjava medije ispod čijih se članaka u komentarima nađu prijetnje.

>> Stanković prekinuo gosta i održao govor o prijetnjama u medijima: "Najjači su mi fakultetski krkani"

"A kad govorimo o medijima, ne samo o Facebooku, država može i mora sankcionirati medije koji dozvoljavaju i potiču iživljavanje na drugima. Portali koji u komentarima prenose prijetnje trebaju biti sankcionirani. Kaže država da tu ne može ništa. To je laž. Naravno da može. Ne može, jedino ako joj odgovara da se svi međusobno mrzimo da ne bi vidjeli lopovluk i korupciju. I evo prijedloga, kad se prijeti, kad se huška i kad se drastično vrijeđa druge ljude, zabranite, recimo, na mjesec dana komentare ispod tekstova. Sve. Ako se to opet ponovi, kazna za nakladnika sto tisuća kuna. Neće se ponavljati. Ovaj apel je u prvom redu usmjeren na sabor, na vladu, na političke stranke i na moju strukovnu novinarsku udrugu da novim zakonskim prijedlogom o električnim medijima konačno stane na kraj nesnošljivosti u medijima", kazao je Stanković.

Stankovića smo upitali da nam objasni kako bi, prema njemu, to sankcioniranje medija trebalo funkcionirati. Kaže da bi preuzimanje odgovornosti za mržnju i prijetnje trebali preuzeti i mediji, ne samo policija.


"Index ni bilo koji drugi medij ne bi dobio nikakve kazne kada bi angažirao administratora koji bi uklanjao neželjene komentare. To nije moguće u realnom vremenu, ali je moguće.

Za sada ne mogu smisliti na koji način bi vlast bila selektivna u provođenju takvog zakona, ali ako bi se tako nešto dogodilo (što ne isključujem) onda bi zakon opet trebalo mijenjati.

Uglavnom da skratim, o humanistima koji koriste portale da bi" j....i tuđe majke u stare penzionerske osušene p...." i one koji bi pljuvali u usta tuđoj djeci na grobovima njihovih roditelja (a takve komentare sam u zadnja dva dana našao na portalima) trebaju voditi računa i mediji koji to objavljuju i policija", kazao je Stanković za Index.

Pročitajte više