Ruski ministar Lavrov prozvao SAD za destabilizaciju svijeta

Foto: FAH
 
MINISTAR vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov optužio je SAD za destabilizaciju svijeta zbog rješavanja globalnih problema kroz ''diktiranje i postavljanje ultimatuma''.
 
Lavrov je danas svoju godišnju konferenciju za novinare posvetio kritiziranju glavne geopolitičke suparnice Rusije, navodeći kao primjere američke ''prijetnje'' Sjevernoj Koreji i Iranu za koje kaže da su ''dodatno destabilizirale'' globalnu situaciju. 
 
Iako nije spomenuo američkog predsjednika poimence, upravo Trump je proteklih mjeseci podizao prašinu zbog prijetećih poruka upućenih Pjongjangu, izazivajući globalnu zabrinutost zbog mogućnosti nuklearnog rata s izoliranim režimom Kim Jong-una. Trump je također preko Twittera napao Teheran koji je opisao kao ''brutalan i korumpiran režim'' koji se ''osim američke vojne sile, najviše boji iranskih građana'', te podržao antirežimske prosvjede koji su nedavno izbili u Iranu.
 
''SAD je prilično jasno rekao da je vojna konfrontacija neizbježna, međutim, svi razumiju katastrofalne posljedice takve nesmotrenosti'', izjavio je Lavrov, dodavši da su američke i južnokorejske vojne vježbe oko Sjeverne Koreje ''isprovocirale novu eskalaciju tenzija''. Pritom je ponovio rusko-kineski prijedlog dogovora prema kojem bi ove vježbe bile suspendirane u zamjenu za sjevernokorejsku suspenziju nuklearnog i balističkog programa. I Washington i Pjongjang odbacili su takav prijedlog.  
 
"SAD ne preže od ničega"
 
 
“Metode kojima pribjegavaju da bi obuzdali svoje suparnike su u velikoj mjeri prilično sumnjive i beskrupulozne. Njihov raspon je širok - od postavljanja globalnog sustava raketne obrane do unilateralnih sankcija, ekstrateritorijalne upotrebe legislative i prijetnji da će se pozabaviti međunarodnim problemima isključivo u skladu s vlastitim scenarijem, ne prežući ni od čega, uključujući upotrebu brutalne vojne sile'', ustvrdio je ruski ministar, aludirajući na mjere koje je SAD poduzeo protiv Rusije ili razmatrao poduzeti protiv njenih saveznika poput Irana i Sirije.
 
Isto tako je napao Trumpovu administraciju i zbog njegovih najava o mogućem razvrgavanju nuklearnog sporazuma s Iranom, komentirajući da SAD zbog toga "daje razlog da sumnjamo u njihovu sposobnost da budu pouzdani ugovorni partneri".  
 
''Nažalost, naši američke kolege i njihovi saveznici ne žele slušati stajališta drugih centara globalne politike. Ne žele prepoznati stvarnost multipolarnog svijeta koji se stvara'', istaknuo je Lavrov, u skladu sa svojim ranijim tvrdnjama o ''post-zapadnom svjetskom poretku'' u kojem bi Rusija imala ključno mjesto kao obnovljena svjetska velesila.
 
Dodao je da SAD i Zapad gube svoju dominantnu poziciju koju su uživali posljednjih 500 godina jer ''novi centri ekonomskog rasta, financijske moći i političkog utjecaja izranjaju u prirodnom tijeku povijesti''. ''Dok proces ravnopravnog dijaloga, kreiranja konstruktivnih promjena, zadovoljavanja svih nastaje, SAD nažalost pribjegava ilegitimnim metodama'', zaključio je Lavrov posljednji u nizu svojih kritičkih govora upućenih SAD-u. I s novim vodstvom u Washingtonu čini se da su odnosi dviju svjetskih sila ostali jednako zategnuti, ako ne i više.

Pročitajte više