U Južnu Koreju na Olimpijske igre uz sportaše putuju sjevernokorejski orkestar i izaslanstvo

Foto: Hina 

SJEVERNOKOREJSKI orkestar nastupit će u veljači u Južnoj Koreji tijekom Zimskih olimpijskih igara, najavio je Seul nakon razgovora koje su dvije Koreja pokrenule radi ublaženja napetosti nastalih balističkim i nuklearnim pokusima Sjeverne Koreje. 
 
Predstavnici dviju Koreja, koje su tehnički još u ratu koji je 1953. završio primirjem, ne i mirovnim sporazumom, sastali su se u pograničnom selu Panmunjom. 
 
Sastanak u tom selu gdje je primirje bilo potpisano bio je prvi na razini radnih skupina.
 
Prošli tjedan predstavnici dviju zemalja sastali su se prvi put nakon 2015., kako bi zatoplili odnose napete zbog sjevernokorejskih nuklearnih i balističkih pokusa.
 
Orkestar je prvo gostovanje u 18 godina
 
U petak su se dvije strane suglasile da će Sjeverna Koreja poslati izaslanstvo na ZOI od 9. do 25. veljače u Južnoj Koreji.
 
Dogovor o slanju orkestra prvo je takvo gostovanje u 18 godina, piše Reuters.
 
Dvije strane dogovorile su se da će orkestar nastupiti u glavnome gradu Seulu te u Gangneungu blizu Pjongčanga, objavilo je južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje.
 
Orkestar broji 140 članova
 
Gostovanje orkestra od 140 ljudi "pridonijet će poboljšanju odnosa i obnovi kulturne homogenosti" dviju Koreja, objavilo je ministarstvo.
 
Dvije Koreje dogovorile su se da će u srijedu na radnom sastanku razgovarati o sudjelovanju sjevernokorejskih sportaša na Olimpijskim igrama.
 
Za subotu je predviđen sastanak Međunarodnog olimpijskog odbora. 
 
Uz orkestar, u Južnu Koreju putuju sportaši i veliko izaslanstvo
 
Sjevernokorejski orkestar zvan Samjiyon glavni je umjetnički ansambl u toj izoliranoj komunističkoj zemlji zajedno uz ženski orkestar Moranbong koji redovito nastupa na priredbama u čast vođe Kim Jong-una.
 
Uz sportaše i orkestar Sjeverna Koreja planira poslati i veliko izaslanstvo na Olimpijske igre u veljači. Južna Koreja nastoji sastaviti zajednički hokejski tim, prenijeli su mediji. 

Pročitajte više