FOTO Ivić Pašalić u intervjuu iz 1979.: "Mislio sam da je bitno imati dobre ocjene, a ne utjecajnog tatu"

 Foto: Večernji list

U RASPRODANOJ dvorani Kina Europa u Zagrebu danas će se održati premijera filma Gazda: Početak, drugog filma iz serijala Gazda, redatelja Darija Juričana. Nakon što je u prvom filmu obrađena priča o Ivici Todoriću i Agrokoru, u nastavku su prikazani i drugi akteri i afere vrha politike i gospodarstva devedesetih godina.

Ivić Pašalić, kojeg se devedesetih godina doživljavalo kao jednog od najmoćnijih ljudi u Hrvatskoj, u filmu se povezuje s aferom Grupo i sumnjivom prodajom Večernjeg lista.

Zabavno je da se Pašalić, kao srednjoškolac, upravo u tom listu krajem 70-ih godina žalio na korupciju.

Ekipa koja je radila film pronašla je Večernji list iz kolovoza 1979. koji donosi priču pod naslovom Veza jača od petica, o srednjoškolcu iz Sesveta koji se zbog nepotizma i korupcije ne uspijeva upisati na Medicinski fakultet, usprkos odličnim ocjenama. Marljivi učenik koji je kasnije ipak postao liječnik, zove se Ivić Pašalić.



"Kada je Ivić Pašalić iz Sesveta kraj Zagreba prije nekoliko mjeseci završio četvrti razred Zdravstveno-obrazovnog centra u medvedgradskoj ulici s prosječnom ocjenom 5 (pet), vjerovao je da će s lakoćom dobiti ugovor za upis na Medicinski fakultet. Pratio je natječaje u novinama i odlučio da se prijavi na onaj što ga je objavio Medicinski centar 'Dr Dragomir Drakulić-Puba' iz Karlovca. Oni su primali deset kandidata, a u natječaju je pisalo da prednost imaju kandidati s boljim uspjehom u završnom stupnju srednjeg obrazovanja. No dogodilo se nešto što Ivić Pašalić i njegovi profesori srednje škole nisu mogli ni sanjati. Na njegovu adresu u Oborovskoj 37 u Sesvetama stigao je dopis iz Medicinskog centra iz Karlovca kojim ga obavještavaju da je radnički savjet OOUR-a Osnovna zdravstvena zaštita na sjednici održanoj 30. srpnja odbio njegovu ponudu", započinje članak u Večernjem o Pašalićevim problemima kod upisa na fakultet.


U tekstu se citira i sam Pašalić koji se žali da su slabiji učenici primljeni, a on nije.

"Svi kandidati bili su slabiji učenici od mene, neke od njih i osobno poznajem jer smo bili kolege. Razumljivo je, predao sam žalbu i nadam se da će odgovorni u Medicinskom centru još jedanput revidirati izbor", rekao je tada Pašalić za Večernji.

Navodi se i da su na tom natječaju primljena djeca liječnika, dok je Pašalić "radnički sin" koji nema "utjecajnog tatu".

"Uzgred rečeno, neki od tih kandidata čije molbe je prihvatio Radnički savjet djeca su liječnika. Ivić Pašalić je radnički sin. On je vjerovao a i danas vjeruje da je za upis važnije da bude odličan učenik nego da ima utjecajnog tatu. Tako očito ne misle Karlovčani", stoji u tekstu.




Pašalić nije imao utjecajnog tatu, ali je 15-ak godina kasnije i sam postao vrlo utjecajan u hrvatskoj politici. Osim u aferi Grupo koja je također obrađena u filmu Gazda: Početak, Pašalić se pojavljuje i u aferi oko privatizacije Večernjeg lista.

Večernji list 1990. izdvojen je iz izdavačke kuće Vjesnik te je prešao u vlasništvo državnih fondova - Fonda za privatizaciju i Fonda mirovinskog osiguranja.

Privatiziran je 1998. godine, kada je vlasnikom lista postao tajanstveni Caritas Fund s Djevičanskih otoka. Pozadina priče otkrivena je nakon što je bivši predsjednik Stjepan Mesić pronašao transkript iz razdoblja Franje Tuđmana, iz kojeg je vidljivo da su Tuđman i Pašalić dogovarali prodaju Večernjeg lista. Iza Caritas Funda stajali su poznati trgovac automobilima Pavo Zubak i građevinska tvrtka Montmontaža.

Nakon toga osniva se i saborsko povjerenstvo, a autori filma došli su do nekih dokumenata tog povjerenstva koji otkrivaju da je Caritas Fund osnovan svega nekoliko dana prije isteka krajnjeg roka za slanje ponuda za Večernji list te da u dokumentu o otvaranju ponuda nema ni datuma niti sata kada su one otvarane.

Pročitajte više