Piše: R.I. | 14.01.2018. 10:53

Silovit potres pogodio Peru

POTRES magnitude 7,3 pogodio je u nedjelju ujutro jug Perua i osjetio se sve do Lime, pri čemu nitko nije stradao i nije bilo materijalne štete, ali je izazvao paniku među stanovnicima koje je zatekao u snu.

Potres se dogodio u 4.18 sati po mjesnom vremenu (10.18 sati po srednjoeuropskom). Epicentar mu je bio 31 km jugozapadno od Acarija, na pacifičkoj obali, u okrugu Arequipi, oko 500 km južno od Lime, javlja Američki geofizički institut (USGS).

Potres je zabilježen na dubini većoj od 10 km.

Nije oglašena uzbuna za tsunami

Peruanska ratna mornarica priopćila je da nije oglasila uzbunu na tsunami. I Središte za upozoravanje na tsunami na Pacifiku, sa sjedištem na Havajima, navodi da nema opasnosti za zemlje koje izlaze na taj ocean.

Potres je probudio mnoge stanovnike Lime, Arequipe, na jugu Perua, i drugih gradova u zemlji. "Ovdje se osjetio jako dugo", rekao je za France Presse pacijent u privatnoj bolnici u Limi.

U Arequipi su mnogi istrčali na ulicu, pokazuju snimke objavljene na društvenim mrežama. "Osjetili smo dosta snažan udar. Postelja se zatresla, ali se ništa nije dogodilo", posvjedočio je jedan stanovnik na Facebooku.

Peru je na području snažne seizmičke aktivnosti koju nazivaju i "Pacifičkim vatrenim prstenom".

Papa Franjo treba u četvrtak doputovati u trodnevni posjet Peruu, kamo dolazi iz Čilea.

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE