Piše: D.M. | 13.01.2018. 19:23

Splitski Antique najbolji je svjetski heritage hotel

Foto: Antique

SPLITSKI hotel Antique, smješten svega koji metar od carskog trga Peristila, ponio je nagradu Wolrd Luxury Hotel Awards za nabolji heritage hotel na svijetu u 2017. godini.

"Nagrada se smatra jednom od prestižnijih u hotelskoj industriji. Kada su nas organizatori kontaktirali, pristali smo sudjelovati u natjecanju, i to u Boutique, Heritage i City Hotel kategorijama", priča nam vlasnik hotela Jakov Milin.

Organizatori su ih obavijestili da su pobijedili, ali u kojoj kategoriji i na kojoj razini, to su saznali tek na dodjeli nagrada.

"On-line glasovanje trajalo od 1. do 30. rujna. Mogao je glasati bilo tko. U listopadu su nas obavijestili da smo pobjednici u jednoj kategoriji, ali točno u kojoj, nisu nam rekli. To je bilo iznenađenje za dodjelu nagrada i gala večeru koja je ove godine održana u St. Moritzu", kaže Jakov.

Nezaboravan pogled

Antique ima osam luksuznih dvokrevetnih soba, tri su okrenute prema katedrali Svetog Dujma i Peristilu. Pogled je, očekivano, nezaboravan. Posebna atrakcija hotela su stari zidovi.

"Na mjestu današnjeg hotela ranije su bili privatni stanovi. Konzervatori su potvrdili da su određeni fragmenti zidova iz doba Dioklecijana. Prilikom uređenja hotela posebno smo pazili da u što većoj mjeri sačuvamo upravo te izvorne kamene zidove", kazao nam je vlasnik hotela Antique. Obiteljska i prijateljska atmosfera

Pokušali smo doznati i neke posebnosti malog hotela u srcu Dioklecijanove palače.

"Naš je hotel obiteljska priča. Krenuli smo prije četiri godine s privatnim smještajem, no već tada smo operativno imali sve što jedan hotel zahtijeva. Ono što nas čini drugačijim je osoblje, odnosno, obiteljska i prijateljska atmosfera. Zaposlenici su mladi, veseli i nasmijani, obrazovani, pričaju jezike, a to gosti vole. 

Tijekom sezone u hotelu radi 10 ljudi, kuhinja, recepcija, održavanje. Prošlih godina radili smo od 1. travnja do 1. studenog, a zadnju smo sezonu produžili do 21. studenog. Ove godine otvaramo 15. ožujka. Odmor nam je sve kraći, a sezona sve duža, što je s obzirom na gotovo 300 sunčanih dana u Splitu i normalno. Osobno guštam raditi u hotelu, prvenstveno zbog odlične atmosfere. Super se slažemo, kao jedna malo veća obitelj", zaključio je Milun.Medeni mjesec

Organizatore natjecanje hotel Antique privukao je pohvalnim recenzijama na TripAdvisoru.

"Naša ciljana skupina su parovi, uglavnom oni zreliji, ali i mnogi mladi dolaze u Antique na medeni mjesec. Većina naših gostiju je s engleskog govornog područja, Amerikanci, Britanci i Australci. Zajedničko im je to da ostanu ugodno iznenađeni činjenicom kakvo bogato povijesno i kulturno nasljeđe Split ima i da oni nisu nikad čuli za to.

Reakcije gostiju su pozitivne, oduševljeni su i gradom i ljudima. Split ima ogroman turistički potencijal, samo treba raditi ozbiljno jer ne možemo raditi turizam velikih brojeva. Mislim da imamo unikatnost i to je ono što trebamo sačuvati", kazao nam je Milun.

 

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE