Stiže film "Gazda: Početak", a mi vam donosimo jednu od najjačih priča iz njega

Screenshot: Gazda: Početak

SLJEDEĆEG tjedna bit će održana premijera filma Gazda: Početak. Drugi je to film iz serijala Gazda redatelja Darija Juričana. Nakon što je prvi film Gazda, o usponu Ivice Todorića i stvaranju Agrokora privukao veliku pažnju javnosti, u drugom nastavku "glavni lik" je Miroslav Kutle, također jedan od najvećih tajkuna proizašlih iz privatizacije devedesetih godina.

Afera Grupo

Jedna od najjačih priča iz filma je priča o "aferi Grupo". Miroslav Kutle, Ninoslav Pavić, tadašnji vlasnik Europapress holdinga, i Vinko Grubišić, šef Jadran filma, tijekom 1996. i 1997. godine osnivaju tvrtku Grupo i sklapaju ortački ugovor kako bi zavladali medijskim tržištem u Hrvatskoj. U toj ekipi kao jedan od ortaka spominje se i Ivić Pašalić, tada visokopozicionirani HDZ-ovac i jedan od najbližih suradnika prvog predsjednika neovisne Hrvatske, Franje Tuđmana.

Aferu je otkrio dnevni list Republika, koji je tada pokrenuo pokojni Ivo Pukanić. U prvom broju Republike, 4. prosinca 2000. godine, koja je ugašena nakon otprilike godinu dana izlaženja, objavljeni su tajni ortački ugovori između Pavića, Grubišića, Kutle i izvjesnog Hrvoja Franjića - navodno se iza tog imena krio Ivić Pašalić.



Odmah po objavi dokumenata policija uhićuje Pavića i Grubišića. Autori filma otkrili su da je dokumente Pukaniću dostavila Kutlina tadašnja glasnogovornica Branka Jagar.

Prava imena potpisnika skrivena u šiframa

Kako bi se sakrio identitet potpisnika ugovora, njihova prava imena bila su navedena u šifrarniku, koji je pratio ugovore, a u samim ugovorima bili su pseudonimi, pa je tako Kutle bio Tonči Horvatić, Pavićev pseudonim je bio Zdravko Tonković, pseudonim Vinka Grubišića bio je Franjo Zdravković, dok je Hrvoje Franjić naveden kao "osoba poznata svim potpisnicima".

Ti ugovori sklapani su kako bi se izbjegla zakonska regulativa koja je sprječavala koncentraciju vlasništva u medijskom prostoru, odnosno da jedna osoba kontrolira više radijskih i televizijskih stanica.




Spomenuta četvorka zato je osnovala tvrtku Grupo, koja se nije javljala na natječaje za koncesije za televizijske i radijske postaje, već je s vlasnicima koncesija potpisivala tajne ugovore kojima su oni prenosili prava na Grupo. Ubrzo su pod svojom kontrolom imali veliki broj medija na području cijele zemlje.

Kutlin suradnik u novom filmu tvrdi da je Pašalić stvarno bio jedan od ortaka


U filmu Gazda: Početak Tomislav Dragun, suradnik Miroslava Kutle, koji je sastavljao ugovore za ekipu iz Grupa, tvrdi da je jedan od ortaka stvarno bio Ivić Pašalić. To potvrđuje i nacrt ugovora, sa stvarnim imenima potpisnika, koji su u sudskom spisu afere Grupo pronašli autori filma.

Afera Grupo nikada nije dobila sudski epilog. Županijski sud u Zagrebu odbacio je zahtjev DORH-a za pokretanjem istrage nad ekipom iz Grupa, a zanimljivo je da Ivić Pašalić nikada nije ni ispitan iako se njegovo ime nalazilo u nacrtu ugovora, koji je sud imao u spisu.

Premijera filma Gazda: Početak održat će se 16. 1. u 19 sati u kinu Europa u Zagrebu, a ulaznice možete nabaviti OVDJE.

Pročitajte više