Mjanmarska vojska priznala je zločine nad muslimanima, a tamošnja čelnica u tome vidi korak naprijed

Foto:

PRVO priznanje mjanmarske vojske da je ubijala Rohindže predstavlja "pozitivan korak", ocijenila je mjanmarska čelnica Aung San Suu Kyi, a prenio je u subotu jedan provladin list.

Nakon što je redovno nijekala sudjelovanje u nasilju protiv muslimana Rohindža, vojska je u srijedu priznala da je unutarnjom istragom otkriveno da su članovi snaga sigurnosti sudjelovali u ubojstvima deset Rohindža koje su smatrali sumnjivima i da su ih pokopali u zajedničkoj grobnici.

Vojna verzija o teroristima koje su ubili seljaci i članovi snaga sigurnosti izazvala je bijes obitelji žrtava, koje su tvrdile da su vojnici pogubili civile.

Suu Kyi, čija šutnja o pitanju Rohindža izaziva oštre kritike u inozemstvu, posebice aktivista za ljudska prava, želi u tom potezu vidjeti pozitivan korak.

"To je novi korak naše zemlje", izjavila je u petak navečer nakon susreta s japanskim ministrom vanjskih poslova. "Poštivanje zakona je odgovornost svake zemlje. To je pozitivan pokazatelj da mi poduzimamo mjere kako bi bili odgovorni", dodala je ona, a prenosi list Global New Light of Myanmar.

Oko 655.000 Rohindža je napustilo Mjanmar i potražilo utočište u Bangladešu od kraja kolovoza.

Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Države su djelovanje vojske proglasili etničkim čišćenjem. Mjanmar to odbacuje, tvrdeći da su njegove snage provodile legitimne operacije protiv pobunjenika.

Priznanje glavnog zapovjednika mjanmarske vojske o ubojstvu desetorice Rohindža u sjevernoj državi Rahin samo je djelić istine o zločinima koje sigurnosne snage čine nad tom muslimanskom manjinom, ocijenile su skupine za ljudska prava.

Skupine Fortify Rights, Amnesty International i Human Rights Watch rekli su da je priznanje o ubojstvu deset muslimana u selu Inn Dinn 2. rujna samo "vrh ledenog brijega" i zatražile su međunarodnu istragu.

Riječ je o rijetkom priznanju prijestupa mjanmarske vojske koja je 25. kolovoza počela veliku protuofenzivu na sjeveru pokrajine Rahin, kao odgovor na militantne napade Rohindža, pokrenuvši time egzodus više stotina tisuća pripadnika te manjine.

Nakon otkrića masovne grobnice s 10 tijela u prosincu vojska je pokrenula istragu i rekla da će počinitelji odgovarati. 
 

Pročitajte više