Hrvatska Wikipedia o Luciću: "Postigao je zavidan uspjeh kod jugonostalgičara i protivnika Hrvatske"

Foto: Hina, Screenshot: Wikipedia

"PREDRAG Lucić bio je hrvatski redatelj, novinar i književnik. Izrugivanjem političkim neistomišljenicima postigao je zavidan uspjeh kod jugonostalgičara, obožavatelja komunizma i protivnika samostalne Hrvatske. Od ozbiljnih novinarskih djela ne postoji niti jedno za koje bi kulturna kritika dala prolaznu ocjenu", stajalo je sinoć na početku teksta o Predragu Luciću na Wikipediji.

Tijekom noći ovaj tekst je maknut, iako je na Googleu još uvijek vidljiv. No na Wikipediji sad samo stoji: "Predrag Lucić (Split, 12. veljače 1964. - Split, 10. siječnja 2018.[1]), bio je hrvatski redatelj, novinar i književnik."

Dakle, tijekom noći je maknut dio na kojem nepoznati urednik hrvatske Wikipedije na subjektivan način, bez dokaza i argumentacije, daje svoje mišljenje o Predragu Luciću. Nažalost, u slučaju Wikipedije na hrvatskom jeziku, to nije ništa što se već nije događalo.

Wikipedia je svjetski projekt, a zamišljen je kao online enciklopedija čiji sadržaj iz dana u dan kreiraju korisnici. S vremenom je Wikipedia postala sinonim za internet enciklopediju i mnogima predstavlja relevantan izvor informacija. U slučaju originalne Wikipedije na engleskom jeziku postoje standardi koji se moraju poštivati. Primjerice, na biitanskoj verziji Wikipedije rade stručnjaci tako da se kvaliltetom uspoređuje s enciklopedijom Britanicom.



No, Wikipedia na hrvatskom jeziku je sasvim nešto drugo, a ovakav opis Predraga Lucića samo je novi dokaz da ona često služi kako bi se administratori obračunali sa svojim neištomišljenicima. Prije nekoliko godina tako je na Facebooku pokrenuta stranica "Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije" u kojoj je grupa bivših suradnika Wikipedije, kako su se predstavili te 2013., kazala kako iza hrvatske verzije Wikipedije stoje simpatizeri ustaškog režima i ekstremni desničari.

"Razotkrivamo neoustaške članke, tiraniju admina koji je drže u šakama, laži i pristrane izvore koje koristi sramota zvana hr.wiki", stajalo je u opisu grupe. Nakon toga većina je članaka, u kojima se primjerice veličalo Juru Francetića, Antu Pavelića ili NDH, izmijenjena ili uklonjena.

No, kao što je vidljivo iz slučaja opisa jučer sahranjenog Predraga Lucića, hrvatska inačica Wikipedije i dalje je mjesto na kojem će urednici svoje subjektivno mišljenje o nekome ili nečemu, bez ikakvih dokaza ili argumenata, predstaviti kao činjenicu.

Na kraju valja napomenuti i to da Wikipedia na kraju dana jest online enciklopedija koju uglavnom kreiraju korisnici, a ne vrhunski stručnjaci, što je posebno vidljivo kod lokalnih inačica kao što je hrvatska, pa podatke s Wikipedije treba uzimati s oprezom ili ih provjeriti u stručnoj literaturi.

Pročitajte više