Piše: Hina | 13.01.2018. 08:22

Trump je otišao na prvi liječnički pregled otkad je postao predsjednik, što će pokazati rezultati?

Foto: FAH

AMERIČKI predsjednik Donald Trump podvrgnuo se jučer prvim liječničkim pretragama otkako je postao predsjednik.

Trump je posjetio američki vojnomedicinski centar Walter Reed u Bethesdi, u državi Maryland, zadržavši se na pretragama tri sata. Potom je na izlasku mahnuo novinarima koji su se okupili s druge strane ulice, no nije odgovarao n pitanja. Zatim je otputovao u Palm Beach, na Floridu.

Nakon pretraga američki predsjednik rukovao se s doktorom Ronnyjem Jacksonom, liječnikom Bijele kuće koji je i vodio pretrage. Jackson je liječnik u Bijeloj kući, zadužen za zdravlje predsjednika već posljednje tri američke administracije, kazala je glasnogovornica Sarah Sanders.

Jackson će tijekom vikenda obraditi rezultate pretraga te će u utorak, zajedno s glasnogovornicom Bijele kuće, dati detaljan izvještaj i odgovarati na pitanja, kazala je glasnogovornica Sanders.

Briga za zdravlje najstarijeg predsjednika

Trump (71) je preuzeo dužnost predsjednika prije godinu dana kao najstariji predsjednik u povijesti koji dolazi na tu dužnost u svom prvom mandatu.

Posljednji javno objavljeni izvještaji o njegovu zdravlju datiraju iz rujna  2016., kada je njegov privatni liječnik dr Harold Bornstein ustvrdio da će Trump "biti najzdraviji predsjednik ikada". 

Trump izbjegava bilo kakvo vježbanje osim igranja golfa i navodno uživa u velikim količinama brze hrane i gaziranih pića. Ne postoji, međutim, obiteljska povijest bolesti povezana s naznakama preuranjenih srčanih tegoba kod Trumpovih roditelja, koji su doživjeli kasne 80-e i 90-e godine.

Trumpove pretrage neće, međutim, uključivati procjenu njegovog mentalnog zdravlja, objavila je Bijela kuća.

"Stabilni genij"

Prošloga tjedna Trump je sam sebe nazvao "stabilnim genijem", nakon što je objavljena knjiga koja ga portretira kao intelektualno i emocionalno nedoraslog obavljanju dužnosti američkog predsjednika. U novoj knjizi novinara Michaela Wolffa "Vatra i bijes" autor ne štedi kritike bivšeg građevinskog magnata, uvjeravajući da njegovi bliski suradnici ozbiljno sumnjaju da je on sposoban vladati zemljom.

Stanar Bijele kuće nema obvezu podvrgnuti se liječničkom pregledu niti objaviti njegove rezultate, no to je postala tradicija.

Slična rasprava vodila se za vrijeme drugog mandata Ronalda Reagana 80-ih godina kada su neki kritičari postavljali pitanja o njegovim sve slabijim intelektualnim sposobnostima. Nekoliko godina nakon što je otišao s vlasti objavio je da boluje od Alzheimerove bolesti.

Neki mediji za sada se obraćaju stručnjacima koji analiziraju predsjednika na daljinu: njegove tirade na Twitteru, njegovu ponekad neobičnu gestikulaciju, njegove prolazne poteškoće u govoru povod su nebrojenim tumačenjima, više ili manje rigoroznim, i neizbježno ograničenim.
 

NAJNOVIJE
NAJČITANIJE